Molen in Den Bommel

Den Bommel

Het dorp Den Bommel ligt op het eiland Goeree-Overflakkee. Het dorp ligt vlak aan het Haringvliet en heeft een kleine jachthaven, op de plek waar vroeger de visserijhaven lag. Het dorp is ontstaan in het begin van de 16e eeuw toen de gorzen rondom Ooltgensplaat bedijkt werden. Bij de uitwateringssluis aan de noordrand van de polder ontstond het dorp Den Bommel.

Haven Den Bommel

Scheepvaart en visserij waren de belangrijkste inkomstenbronnen van de dorpsbewoners. Er werd onder meer op zalm en steur gevist. Met name door de zalmvisserij groeide Den Bommel in de loop der eeuwen uit tot een welvarend dorp. Begin 19e eeuw en daarna ging de landbouw een steeds grotere rol spelen.

De NH kerk in Den Bommel

Den Bommel kreeg in 1647 een eigen kerk. De dorpskerk aan het Emmaplein is een zogenoemde zaalkerk en is een bezichtiging meer dan waard. Samen met de molen is dit nog een van de weinige gebouwen die nog dateren van vóór de Watersnoodramp in 1953. Een grote dijkdoorbraak richtte enorme schade aan in het dorp. Er vielen negen slachtoffers.

Ollie B Bommel Den Bommel

Het standbeeld van Olivier B. Bommel, een beroemd stripfiguur uit de Avonturen van Tom Poes, staat op het plein voor de kerk. De heer Bommel is een beer van aanzienlijke omvang, gekleed in een geruite jas en meestal pijp rokend. Hij is een heer van stand en beleefd samen met zijn bediende Joost en Tom Poes allerlei avonturen. In 1964 werd een beeld onthuld door Jeanette Toonder, dochter van de geestelijk vader van de beroemde beer: Marten Toonder. Dit standbeeld was van chamotteklei en is later vervangen door een bronzen beeld. Het originele standbeeld staat tegenwoordig in de basisschool Ollie. B. Bommel.

Molen in Den Bommel

Net buiten het dorp staat korenmolen De Bommelaer. De ronde stenen grondzeiler is rond 1735 gebouwd en beeldbepalend voor het dorp. De molen is bijna verloren gegaan in 1965. De staat van de molen was zó slecht, dat er een sloopvergunning werd aangevraagd. De Stichting tot behoud van de Flakkeese Molens heeft De Bommelaer toen overgenomen. De molen is gerestaureerd en maalvaardig. Als de molen draait, meestal op zaterdag, is deze te bezoeken.