Herkingen

Herkingen is een van de kleinere dorpen op Goeree-Overflakkee. Maar daarom niet minder populair, met name in de zomermaanden komen hier veel watersporters. Voor het huidige dorp ontstond, was er Oud-Herkingen. Dat is in 1511 in de golven verdwenen. Het Herkingen zoals wij dat nu kennen is pas later ontstaan. Het water dat in de ondergelopen polders bleef staan, dwong de bevolking tot het zoeken naar andere inkomsten. De visserij op oesters, mossels en krukels (alikruiken) zorgden voor een inkomen.

De korenmolen, die ooit op de plaats van de huidige Visbank stond, moest wijken voor de visserij. De bovenbouw met wieken werd gesloopt, de onderbouw werd tot Visbank verbouwd. Het monument bestaat nu nog. Het is het enige bouwwerk dat aan de visserij herinnert in het dorp. Nadat de visserijrechten verloren gingen voor Herkingen, ging de bevolking weer over op landbouw.

Tegenwoordig is toerisme belangrijk voor het dorp. Er zijn twee havens te vinden in Herkingen. De ene haven is van een watersportvereniging, de andere is een commerciƫle jachthaven. Herkingen ligt pal aan het Grevelingenmeer en is daardoor een populaire watersportbestemming. Er ligt ook een vakantiepark in het dorp.

Korenmolen De Dankbaarheid is een grondzeiler uit 1841. Na restauratie is de molen sinds 2000 weer maalvaardig. Er wordt op vrijwillige basis gemalen en de molen is vrijwel elke zaterdag te bezoeken.

Bekijk wat er nog meer te doen is in en rond Herkingen op onze evenementenkalender.