Middelharnis haven

Middelharnis

Middelharnis, ofwel Menheerse, is de ‘hoofdstad’ van Goeree-Overflakkee en is met een oud centrum en groot aantal winkels een populaire plaats. Ook de Zeeuwen zelf gaan graag shoppen an d’n diek.

Middelharnis dankt zijn naam aan het feit dat het vroeger het middelste deel van schorrengebied ‘Vier Hernissen’ was. Door de ligging aan het Haringvliet was de plaats vanaf het midden van de 15e eeuw een bloeiend vissersdorp. Langs de haven herinneren oude pakhuizen en de oude werf uit 1675 (nu jachtwerf) aan deze tijd.

Aan het begin van de haven staat het kunstwerk het Kofjekokertje. Een kofjekoker was een jongen van ongeveer 12 jaar die op vissersboten allerlei hand- en spandiensten verrichtte, zoals water halen en de kachel opstoken. Tegenwoordig is Middelharnis het centrum van Goeree-Overflakkee, waar het gezellig winkelen is en waar in de zomer tal van evenementen plaatsvinden.

Middelharnis vormt samen met Sommelsdijk een tweelingdorp. De twee plaatsen zijn aan elkaar gebouwd en lopen in elkaar over. In beide plaatsen is de Voorstraat bijna identiek. In deze straat vind je historische en monumentale panden. Beide dorpen hebben wel verschillende karakters: Middelharnis was een vissersdorp en Sommelsdijk was agrarisch gericht.

Sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw is het terrein van de oude Scheepstimmerwerf van Middelharnis voor een deel in gebruik door Jachtwerf Peeman van John en Addie Peeman. Zij zetten als achtste generatie Peeman de maritieme traditie van deze bijzondere plek voort op de noordelijke helft van de Menheerse Werf. Op één van de twee eeuwenoude hellingen (nu voorzien van rails, bestrating en een modern filtersysteem) worden de schepen nog steeds met een hellingwagen en een lier hoog en droog op de werf getrokken. Je mag hier ook zelf aan je boot klussen.

Aan het einde van de Voorstraat van Middelharnis staat het prachtige oude raadhuis. Het werd in 1639 ontworpen en is in Hollands Classistische stijl gebouwd.

In streekmuseum Goeree-Overflakkee vind je nog de eerste steen van de Joodse school terug. Rond 1800 vormde zich een Joodse gemeenschap in Middelharnis en Sommelsdijk. Op de dijk tussen beide dorpen werd een synagoge gebouwd in 1842. Later kwam daar een Joodse school naast. In november 1942 werden met een grootscheepse deportatie de meeste Joden weggevoerd naar vernietiginskampen. Na de Tweede Wereldoorlog werden synagoge en school verkocht. De school werd afgebroken, de synagoge is tegenwoordig een kledingwinkel.

Onderaan ‘D’n Diek’ ligt het kleinste filmhuis van Nederland, filmhuis Middelharnis. Het is onderdeel van cultureel centrum Het Diekhuus.

Jaarlijks vinden er talloze evenementen plaats in Middelharnis, zoals de Menheerse Havendag. Een weekend lang zijn er allerlei activiteiten rondom de haven met veel muziek en eten en drinken. Kijk voor meer evenementen in Middelharnis in onze evenementenkalender.

Speciaal voor jou

23 NOVEMBER