Kerk Nieuwe Tonge

Nieuwe-Tonge

Nieuwe-Tonge is een dorp op het eiland Goeree-Overflakkee. Het dorp ligt centraal op het eiland, vlakbij het Grevelingenmeer. De Kruiskerk staat in het midden van het dorp, met daar omheen de kerkgracht en de kerkring. Het geeft de dorpskern een authentieke uitstraling. Het gehucht Battenoord aan de rand van het Grevelingenmeer, wordt qua inwonertal voor het gemak bij Nieuwe-Tonge geteld, in totaal ruim 2400 inwoners.

Het dorp is in de 15e eeuw ontstaan, na de bedijking van de gorzen rondom Dirksland. Daarvoor werd het gebied ook al bewoond, voornamelijk door herders die hun schapen op de gorzen lieten grazen.

Nieuwe-Tonge werd tijdens de Watersnoodramp in 1953 zwaar getroffen. Binnen enkele uren overspoelde het water de huizen en gebouwen en kwam tot zo’n 3 meter hoog te staan. Er viel 85 slachtoffers. Nadat het water was weggetrokken stonden er nog maar drie huizen overeind en de hoger gelegen kerk. De meeste bouw in het dorp is dan ook van na 1953.

Uitzondering is bijvoorbeeld korenmolen d’Oranjeboom. Deze is in 1768 gebouwd op de plaats waar eerst een standerdmolen stond. De bont geschilderde gedenksteen boven de deur aan de westkant van de molen valt meteen op. De molen is volledig gerestaureerd en draaivaardig. Op zaterdagen is d’Oranjeboom te bezichtigen tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

In de polders van Nieuwe-Tonge werd vroeger veel juun geteeld (uien). Die teelt is deels vervangen door bloembollenteelt. Dat zorgt in het voorjaar voor kleurige bloemenakkers in de polders rondom het dorp. Maak een fietstocht langs de bloemenvelden van Nieuwe-Tonge, bij de VVV kunnen ze je precies vertellen wat de mooiste route is.

Het begon ooit als een fruitboomgaard, waarna de eigenaar er uit liefhebberij een vogelpark van maakte. Dat groeide uit tot Faunapark Flakkee, een dierenpark net buiten Nieuwe-Tonge. Het is opgezet als een soort stadspark met daar omheen dierenverblijven. Er zijn zo’n zestig verschillende diersoorten te zien, van vogels tot kangoeroes. Faunapark Flakkee kreeg van het AD de Publieksprijs Beste Uitje 2017 in de categorie Dierentuinen in de provincie Zuid-Holland.

Vlakbij Nieuwe-Tonge ligt het plaatsje Battenoord, aan het Grevelingenmeer. Er is een kleine haven waar je kunt aanmeren. En bij die haven in de buurt kun je flamingo’s spotten. De tropische roze vogel komt naar de Grevelingen om te overwinteren. Voor natuurliefhebbers en fietsers komen hier graag, vanwege de rust en het landschap.

Gerelateerde tags: