Ooltgensplaat Haven

Ooltgensplaat

Het kerkringdorp Ooltgensplaat ligt in het oosten van Goeree-Overflakkee. De plaats was ooit niet meer dan een kleiplaat begroeid met gras, Oeltgensplaet. Dit gors was in 1481 zo ver opgeslibd, dat het werd ingepolderd.
De kerk in het midden van het dorp werd genoemd naar de beschermheilige van Ooltgensplaat, Sint Odulphus. Op 12 juni, de sterfdag van deze heilige, werd het jaarlijks feest van Sint Odulphus gevierd, met een processie door het dorp.

In 1574 gingen de dorpsbewoners over tot het Hervormde geloof (destijds gereformeerd genoemd). In de vorige eeuw vonden de afsplitsingen plaats. Zo werd in 1889 aan de Zuid-Achterweg de Gereformeerde kerk gebouwd die er nu nog staat.
Na de inpoldering schakelde men over van veeteelt op akkerbouw. De landbouwproducten waren met name granen, koolrapen, uien en meekrap.

Fort Prins Hendrik

In de Tachtigjarige oorlog werd een fort gebouwd. Ooltgensplaat vormde een onderdeel van de verdedigingslinie Bommeneede, Willemstad, Klundert, Zevenbergen, Geertruidenberg en Heusden. In de Franse tijd werden de verdedigingswerken uitgebreid. Fort Duquesne bij het Hellegat stamt uit die tijd, tegenwoordig heet het Fort Prins Frederik. Het moest voorkomen dat vijandelijke schepen vanaf het Volkerak naar het Hollandsch Diep voeren. Het fort heeft uiteindelijk zijn militaire functie verloren en is tegenwoordig een vakantieoord.

Header Oude Raadhuis te Ooltgensplaat

Het Oude Raadhuis, bij de haven van Ooltgensplaat, is het oudste pand in zijn soort van Goeree-Overflakkee. Het stamt uit 1616 en is gebouwd naar het ontwerp van de bekende 17e-eeuwse Vlaamse bouwmeester Melchior van Harbach. Het gebouw heeft door de eeuwen heen veel doorstaan, waaronder een aantal overstromingen. Tegenwoordig is het voormalige Raadhuis in gebruik als trouwlocatie.

Ooltgensplaat Haven

Met zijn historische panden, een jachthaven met bijna 80 ligplaatsen en diverse horecagelegenheden is Ooltgensplaat tegenwoordig een toeristisch dorp.

Hellegatsplaten

Op loopafstand van Oolgensplaat bevindt zich het natuurgebied Hellegatsplaten. U kunt er heerlijk fietsen en wandelen. Er staat ook een uitkijktoren waar vanaf je Ooltgensplaat en het omliggende natuurgebied kunt bewonderen. Je het er ook zicht op het Volkerak en het Haringvliet, de twee wateren die Ooltgensplaat en het natuurgebied omringen.

Als via het water arriveert in Ooltgensplaat en de omgeving wil gaan ontdekken kun je er fietsen of een scooter huren, kijk in onze webshop voor de mooiste routes.

De omloop van Goeree-Overflakkee komt elk jaar door het dorp. Kijk voor dit en andere evenementen in en rond Ooltgensplaat in onze evenementenkalender.

Gerelateerde tags: