Ouddorp

Ouddorp Vuurtoren

Ouddorp

Op de kop van Goeree-Overflakkee ligt Ouddorp. Het dorp ligt heel landelijk, uitgestrekt over meer dan 4 kilometer. De erfafscheiding bestaat uit zandwallen, waardoor een uniek landschap ontstaat.

Vermoedelijk is het dorp rond 900 ontstaan, wat het ruimschoots het oudste dorp van het eiland maakt. Het lag op het eiland Westvoorn, dat een flink stuk op zee lag. Dat gaf vaak dreigende situaties en het duurde lang voordat het stuk land echt veilig voor het water was.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte het dorp onderdeel uit van de Atlantikwall. In totaal kwamen in deze oorlog 29 mensen uit Ouddorp om. Tijdens de Watersnoodramp in 1953 kwam een deel van Ouddorp onder water te staan. Er viel één slachtoffer te betreuren.

Landbouw is een belangrijke inkomstenbron voor het dorp. De boerderijen zijn altijd klein gebleven vanwege de schrale grond. Na de aanleg van de haven in 1860 werd ook visserij belangrijk. De haven is tegenwoordig in gebruik als jachthaven. Het dorp heeft nog steeds een eigen vissersvloot, die ligt tegenwoordig in de Deltahaven bij Stellendam. In 2005 kwam de vloot nog in het nieuws toen drie bemanningsleden op een viskotter omkwamen. Er kwam een bom uit de Tweede Wereldoorlog in de netten terecht. De bom ontplofte aan boord bij het legen van de netten.

Het toerisme in Ouddorp kwam begin 20e eeuw op gang, met name na de Tweede Wereldoorlog. Eerst met campings, daarna met houten, en later stenen, recreatiewoningen. Toeristen komen voornamelijk voor het strand en om te wandelen en te fietsen.

De hervormde kerk stamt uit 1348 en was gewijd aan Sint Maarten. In de loop der eeuwen heeft het gebouw vele plunderingen en vernielingen gekend, maar is telkens herbouwd.

Ouddorp had vroeger een aantal mooie buitenplaatsen en boerderijen. Onder meer een aantal oude duinboerderijen is nog te vinden, zoals de Ridderstee, Vissershoek en het Blaeuwe Huus. Het Blaeuwe Huus dateert uit 1659. De boerderij is in 1991 volledig gerestaureerd. Veel boerderijen op Ouddorp kregen vroeger een blauwe kleur omdat die kleur vliegen zou weghouden. Het Huus staat op veel ansichtkaarten en is ook geschilderd door Rien Poortvliet.

Vuurtoren Westhoofd in de duinen bij de Groenedijk is tussen 1947 en 1950 gebouwd. De vierkante, bakstenen toren is 56 meter hoog. De toren is bemand, en niet open voor publiek.

De jaarlijkse 1e en 2e toeristendag van Ouddorp worden in augustus gehouden. Er staan honderden kramen rondom de kerk en de dag wordt afgesloten met vuurwerk op het strand. Kijk voor dit en meer evenementen in Ouddorp in onze evenementenkalender.

Lees verder

Speciaal voor jou

Ouddorp

Yogastudio Ouddorp

  • indoor
  • sport
  • ouddorp
Ouddorp

Atelier Doodle

  • kunst
  • galerie
  • atelier
  • dagje uit
  • ouddorp
Ouddorp
1 JAN T/M 31 DEC
DI

Weekmarkt centrum Ouddorp

  • evenement
  • ouddorp

Ouddorp