Sommelsdijk molen

Sommelsdijk

Het dorp Sommelsdijk op Goeree-Overflakkee vormt samen met het naastgelegen Middelharnis een zogenoemd tweelingdorp. Vanwege de twee kernen die tegen elkaar aan groeien. Het is wel een twee-eiige tweeling: beide dorpen hebben een geheel eigen karakter. Sommelsdijk heette vroeger Sonnemaresdijk. Het vormde de dijk van Sunnonmeriland, dat land ten zuiden van de zee betekent. Daarmee doelde men op het Land van Voorne. Landbouw is altijd belangrijk geweest voor het dorp, en is dat nog steeds. In tegenstelling tot tweelingdorp Middelharnis, waar de visserij altijd centraal heeft gestaan.

 

Middelharnis Ring.1

De grootste kerk van het eiland Goeree-Overflakkee stond vroeger aan de Ring in Sommelsdijk. Vele branden en verwoestingen verder, heeft de kerk niet meer de ‘grandeur’ van weleer. Maar nog steeds staat er een imposant ogend gebouw aan de Ring en de kerkgemeenschap is levendig in het dorp.

 

Maquette_van_Berwoutsmoer

Het hart van de cultuur en het erfgoed van Goeree-Overflakkee vind je terug in het Streekmuseum. Het is gevestigd in zeven aan elkaar verbonden trapgevelhuisjes in de Kerkstraat. In de Flakkeese woonkamer ga je zo’n honderd jaar terug in de tijd en op de museumzolder zie je de oude ambachten waarmee ‘de kost werd verdiend’ op het eiland. Veel aandacht is er ook voor het water en het leven op een eiland. Het Streekmuseum is ook buiten openingstijden met groepen te bezoeken.

Sommelsdijk molen

Aan de Westdijk van het dorp ligt stellingmolen De Korenbloem. Het is een ronde, bakstenen molen uit 1705. De molen is nog steeds in gebruik voor het malen van graan. Als de molen draait en op afspraak is De Korenbloem te bezoeken.

Er zijn regelmatig activiteiten in Sommelsdijk en omgeving. Kijk op onze evenementenkalender om te zien wat er te doen is.

Gerelateerde tags: