Pompoenen en sierfruit

Eind augustus, in september en zelfs soms nog in oktober, zijn in Ouddorp plaatsen te vindenwaar pompoenen/sierfruit worden verbouwd. Pompoenen zijn een zeer oud cultuurgewas. Het zijn grote gele, oranje of groene eetbare vruchten die groeien op het land. Ze kunnen enorm groot worden, en worden vaak verkocht wanneer ze 3 tot 4 kilo zwaar zijn. Van pompoenen kun je een aantal traditionele gerechten maken zoals pompoentaart, pompoenpuree, pompoensoep en pompoenbrood. Sierfruit, ook wel kalebassen genoemd, zijn eigenlijk ook pompoenen maar vaak zijn ze iets kleiner dan de pompoen. Ook sierfruit is soms eetbaar. Welke soorten speciaal gekweekt worden om te eten kan je het beste even navragen bij de kwekerij waar je ze koopt!

Tijdens de Boerenlanddag (jaarlijks op de 1e zaterdag van september) kun je plaatsnemen op een kar achter een trekker en zie je verschillende soorten sierfruit zoals 'Turkse Mutsen' of echte pompoenen.

De meeste soorten sierfruit en pompoenen zijn vaak wel maandenlang te bewaren, mits je ze op een droge plaats en boven de 10°C bewaard.

Gerelateerde tags: