Windsurfen Grevelingenmeer

Veiligheid voor alles

Zo veel kilometers strand, prachtige duinovergangen, fantastische voorzieningen en bij alle Noordzeestranden gratis parkeren! (Te) Druk op een mooie zomerdag? Je moet het met eigen ogen gezien hebben: ga een willekeurige strandovergang over, wandel vijf minuten naar links of rechts en je zit bijna alleen op het strand; ongelofelijk!

Veiligheid op het strand
De Kop van Goeree heeft ruim 25 kilometer aan strand. In zo’n groot gebied zijn op een mooie dag vele duizenden badgasten aanwezig. Om te voorkomen dat recreanten met verschillende doelen elkaar tot last zijn, zijn een aantal veiligheidsregels van toepassing.  Ook zijn er faciliteiten op het strand aanwezig om de veiligheid van de strandbezoeker te vergroten.

Ouddorpse Reddingsbrigade
Het is overal langs het 25 kilometer lange strand toegestaan om te zwemmen en te baden, maar het is niet overal even veilig omdat niet alle stranden zijn bewaakt. De Ouddorpse Reddingsbrigade bewaakt in het zomerseizoen twee stranden in Ouddorp, namelijk:

 • het strand aan de buitenzijde van de Brouwersdam (bij strandpaviljoen De Kous)
 • het strand ‘t Flaauwe Werk

Deze gebieden zijn aangegeven door middel van borden op het strand. In de reddingsposten zijn tevens eerste hulpposten geïntegreerd. Volg altijd de adviezen en aanwijzingen op van de strandwachten van de Reddingsbrigade!

Blauwe Vlag en Quality Coast
De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan veilige en schone stranden en jachthavens. De genomineerde stranden en havens moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een goede veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig, en dus wordt er jaarlijks opnieuw bekeken of de stranden en jachthavens nog aan alle criteria voldoen. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor goede stranden, veilig en schoon zwemwater en schone en veilige jachthavens. In Ouddorp zijn in 2013 Blauwe Vlaggen uitgereikt aan: Marina Port Zélande, strand ’t Westerduinpad en strand Brouwersdam (De Kous).

Quality Coast is het eerste Europese keurmerk voor duurzame ontwikkeling van kustgemeenten. Dit keurmerk wordt toegekend aan kustgemeenten die eerlijke voorlichting geven over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en over hun plannen voor toekomstige verbeteringen. Het keurmerk stimuleert kustgemeenten om hun toerisme te baseren op het eigen karakter van bijv. dorp of stad en de omgeving daarvan. Een kustgemeente wordt beoordeeld door een internationale jury, en het keurmerk wordt uitgereikt door de EUCC (de Coastal & Marine Union). De Kop van Goeree, met de plaatsen Ouddorp, Goedereede en Stellendam heeft in juni 2013 de hoofdprijs gewonnen, namelijk Quality Coast Gold!

Strandopgangen + gratis parkeren
Ouddorp beschikt over zo’n 16 duinovergangen waarover je het strand kunt bereiken. Dit kan wandelend of per fiets. Op meerdere overgangen vind je openbare toiletten (in het seizoen). Via 5 duinovergangen kun je een strandpaviljoen bereiken voor een lekker hapje of drankje. De duinpaden zijn geasfalteerd en onderaan de duinpaden zijn grote parkeerplaatsen waar je gratis kunt parkeren. Voor mensen die mindervalide zijn en de duinpaden niet over kunnen komen zijn er ontheffingskaarten beschikbaar bij het VVV-kantoor in Ouddorp zodat men met de auto dichter bij het strand kan komen. Meer informatie hierover vind je onder het kopje ‘Ontheffingskaarten’.

Gemeenteborden en vlaggensysteem
Om jouw veiligheid en die van anderen te vergroten raden wij je aan om vooraf op de gemeenteborden (bij de duinovergangen) te kijken om te zien welke activiteiten wel en niet zijn toegestaan. Bovendien raden wij je aan om vooraf bij de reddingsposten en/of strandpaviljoens te kijken hoe de actuele veiligheidssituatie is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van diverse vlaggen:

 • Witte vlag met het logo van de reddingsbrigade: reddingspost en EHBO-post zijn geopend.
 • Witte vlag met vraagteken: kind zoek of kind gevonden dat zijn/haar ouders kwijt is.
 • Gele vlag: zwemmen kan gevaarlijk zijn. Alleen zwemmen voor geoefende zwemmers. Sterke onderstroom: Drijvende voorwerpen verboden.
 • Rode vlag: zwemmen wordt ten zeerste afgeraden! Zeer sterke stromingen.

Indien geen van bovenstaande vlaggen aanwezig is dient je echter toch altijd op uw hoede te zijn.

Daarnaast zijn de volgende punten van belang:

 • Het zwemmen rond en langs de strekdammen is erg gevaarlijk en wordt ten zeerste afgeraden.
 • De modderige delen van het strand (die open komen te liggen bij laag water) kunnen gevaarlijk zijn, in het bijzonder voor kinderen. De modder kan een zuigende werking hebben waardoor kinderen kunnen wegzakken en in de problemen kunnen komen bij opkomend water.
 • Het gebruik van drijvende voorwerpen zoals luchtbedden, rubberboten etc. wordt altijd afgeraden.
 • Het graven van diepe kuilen is gevaarlijk voor andere recreanten in verband met instortingsgevaar. Het is daarom verboden.
 • Het is verboden om open vuren aan te maken. Doof sigaretten altijd goed en neem deze mee van het strand. Gooi deze nooit in een vuilnisbak of in de buurt van de duinen.
 • Tijdens opkomend water dien je altijd op je hoede te zijn. Indien je je bevindt op een zandbank kun je snel ingesloten raken door het water. Het is daarom noodzakelijk dat je je gezin of andere recreanten en je eigendommen tijdig in veiligheid brengt. Er kunnen zeer sterke stromingen ontstaan rondom zandbanken.
 • Raak niet in paniek indien je door de sterkte stroming wordt meegesleurd. Zwem niet tegen de stroming in maar trek de aandacht en blijf boven water. Hulp is onderweg.
 • Onthoud dat de zee altijd gevaarlijker is dan je denkt!

Teken
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die vooral in bomen en struiken zitten. Ze kunnen een halve tot enkele millimeters groot worden. Teken kunnen besmet zijn met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De verschijnselen van deze ziekte bestaan uit griepachtige verschijnselen, chronische vermoeidheid, hoofdpijn, temperatuursverhoging, transpireren en pijn in de spieren, pezen en gewrichten. Om die reden is het belangrijk de teek zo snel mogelijk te (laten) verwijderen, met een tekentang die verkrijgbaar is bij verschillende drogisten. Vormt zich na enkele dagen een rode, ringvormige huiduitslag, dan kan dit een verschijnsel zijn van de Lyme-ziekte en is het belangrijk om direct contact op te nemen met de huisarts.

Honden
Honden zijn welkom in Ouddorp en mogen op bepaalde locaties ook los “rennen”!
Het is van 1 mei tot 1 oktober van 09.00 tot 19.00 uur tussen de kilometerpalen 9.50 en 11.50 en tussen de kilometerpalen 21.20 en 23.00 (het strand aan de buitenzijde van de Brouwersdam bij strandpaviljoen De Kous) niet toegestaan om uw hond mee te nemen naar het strand. Buiten deze zones dienen honden te zijn aangelijnd. 
Vóór 9.00 uur en ná 19.00 uur mogen de honden dan ook los!! Hieronder ook nog een aantal andere mogelijkheden waar honden los mogen (zie voor de strandpalen, onze plattegrond à € 2,--).

Deze gebieden zijn allen eigendom of in beheer van Natuurmonumenten. U dient er rekening mee te houden dat bebording in de gebieden zelf of de informatie op de website van Natuurmonumenten leidend is en dat u aan onderstaande informatie, geen rechten mag ontlenen.

 • Kwade Hoek: Op het strand mogen de honden het gehele jaar loslopen, globaal tussen strandpaal 6 en 7.75. Aangegeven middels bebording. Let op: In het broedseizoen tussen 1 maart en 15 juli wordt er in het losloopgebied een extra stuk afgesloten t.b.v. de kustbroedvogels. Aangegeven middels bebording.
 • De Enden: Het gehele jaar mogen de honden hier op de wandelpaden los. Aangegeven middels bebording.
 • Bunkerbos en Bosje Ouddorp: gelegen aan de Hofdijkseweg te Ouddorp. Het gehele jaar mogen de honden hier op de wandelpaden los. Aangegeven middels bebording.

Paarden
Het is van 1 mei tot 1 oktober van 9.00 tot 19.00 uur niet toegestaan om met paarden, pony’s of andere rijdieren het strand op te gaan.

Surfen (wind- en golfsurfen)
Langs de stranden op de Kop van Goeree vind je uitstekende (golf)surfstekken. Je hebt de keuze uit het water van het Grevelingenmeer en het water van de Noordzee. Bijna altijd wind, en bijna altijd golven! Zo kun je er prima windsurfen en golfsurfen. Heb je geen eigen surfboard of wil je leren (golf)surfen? Je vindt verschillende (golf)surfscholen op de Kop van Goeree en aan de Brouwersdam waar je lessen kunt volgen of materialen kunt huren.

Let op, het is niet toegestaan de surfsport te beoefenen tussen de kilometerpalen 06.00 en 11.50.

Kitesurfen, buggykiten, strandzeilen en vliegeren
Kitesurfen, buggykiten, strandzeilen en vliegeren vallen onder de categorie extreme sporten, waarbij gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Daarom zijn er twee aparte zones ingericht voor het beoefenen van deze extreme sporten:

 • Het strand aan de buitenzijde van de Brouwersdam: de strook vanaf strandpaviljoen De Kous tot over de gemeentegrens met Schouwen-Duiveland.
 • Het strand tussen strandopgang ‘Duinpad 3e Blok’ en de strandopgang aan de Langedijk.

Deze gebieden zijn aangegeven door middel van borden op het strand.

Motorboot/waterscooter/waterski
Het is niet toegestaan om met een vaartuig (motorboot, jetski) vanaf het strand in zee te gaan en te varen. Dit is alleen toegestaan (met uitzondering van jetski’s) bij het strand ‘trailerhelling’ aan de Brouwersdam. De afstand tussen het vaartuig en het strand moet over de gehele lengte van de kust een breedte hebben van 100 meter, gemeten vanaf de laagwaterlijn.

Gerelateerde tags: