De mooiste steden en dorpen in Zeeland

Snoepdorpjes met een hoog Anton Pieckgehalte, steden met monumentenpanden rij aan rij. Stegen met kinderkopjes, stoeptegels van Belgisch hardsteen en muren opgetrokken uit Belgische moppen. De oude Zeeuwse dorpen en steden zijn robuust en pittoresk tegelijk. Beleef de idyllische kant van Zeeland in een van haar prachtige historische woonplaatsen.

Groede

Een bescheiden Zeeuws-Vlaams dorp met een van de leukste straatjes van Zeeland. Al snel wanneer je het dorp binnenkomt, zie je de charme ervan. Aan een knus kerkplein staat de Grote kerk. De huizen in de straatjes rond de voormalige Lutherse kerk hebben schilderachtige geveltjes en zijn gebouwd in Vlaamse stijl. In de Slijkstraat  vind je een straatlengte van museumwinkels en historische werkplaatsen in een decor van de dertiende eeuw.

Meer over Groede

Zierikzee 

Een kleine stad op Schouwen-Duiveland die groots is in de hoeveelheid monumenten die je er aantreft. Van herenhuizen tot kleine panden met trapgevels en van poortgebouwen tot een historische haven. Je ziet Zierikzee al van ver liggen dankzij de St. Lievens Monstertoren van 62 meter hoog. De historische haven van Zierikzee heeft een Museumhaven met oude schepen waar je in mag rondkijken. Meer weten over Zierikzee? Elke dinsdag in juli en augustus organiseert de VVV een stadswandeling.

Meer over Zierikzee

Goedereede

Dit kleine dorpje aan de westkant van Goeree-Overflakkee heet naar de veilige haven (goede Reede) die men hier vroeger vond. Het biedt een combinatie van klein en groot. Kruip-door-sluip-door steegjes, maar ook monumentale panden en een kerktoren die qua grootte niet in een dorpje lijkt te passen. De meeste oude panden zijn van na 1482. Dat jaar woedde er een hevige brand in Goedereede en werden veel panden in de as gelegd.

Meer over Goedereede

Middelburg

Dé monumentenstad van Zeeland met meer dan 1200 monumenten ligt op Walcheren. Het oude Stadhuis, de Lange Jan, de Koepelkerk en de historische Abdij waar het  Zeeuws Museum is gevestigd zijn omgeven door straten met herenhuizen. Meeste monumentenpanden stammen uit de Gouden Eeuw. De historische havens uit de Gouden Eeuw zijn ook grotendeels bewaard gebleven. Je kunt er tegenwoordig met je jacht aanleggen midden tussen de Middelburgse historie. Ook zijn er rondvaarten door de Middelburgse grachten.

Meer over Middelburg