Niet missen: Vissersdorp Colijnsplaat

Colijnsplaat is een typisch Noord-Bevelands dorp. Een grote Voorstraat die uitkomt aan de kust, en daar omheen een kleine, maar fijne kern vol oude huisjes. De haven speelt een grote rol in dit vissersdorp. Colijnsplaat ligt pal aan de kust en je hebt vanuit Colijnsplaat prachtig uitzicht op de Oosterschelde en de Zeelandbrug. Ook is het dorp een perfecte uitvalsbasis voor een buitendijkse fietstocht over Noord-Beveland.

Colijnsplaat

Houen Jongens

Het is een wonder dat je in Colijnsplaat nog zoveel oude huizen ziet. Tijdens de Watersnoodramp van 1953 dreigde het dorp onder te lopen. De mannen van het dorp hielden in de bittere januarikou de coupureplanken van de dijk overeind en net op het moment dat het echt mis dreigde te gaan, sloeg er een schip los waardoor het zwakke punt in de dijk in de luwte kwam te liggen. Het monument ‘Houen Jongens’ van Jan Haas vlakbij de dijk en de haven is een ode aan die dappere mannen en het Wonder van Colijnsplaat.

 

Zeelandbrug Colijnsplaat

Monument voor de Verdronken Dorpen in Zeeland

Net buiten Colijnsplaat, op de Oosterscheldedijk, staat het Monument voor de Verdronken Dorpen in Zeeland van kunstenares Lydia Schouten. Om 11.34, 14.04 en 15.30 uur hoor je er een geluidscompositie. Die tijdstippen verwijzen naar grote vloeden zoals de eerste Sint-Elisabethsvloed van 1404 en de Sint-Felixvloed van 1530.

 

Zeelandbrug

Zeelandbrug

Iets voorbij het Monument voor de Verdronken Dorpen in Zeeland ligt de Zeelandbrug. Die verbindt Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland. De brug werd in 1965 officieel geopend en is ruim vijf kilometer lang. Als je er pal onder staat, heb je een indrukwekkend zicht op de oneindig lange rij pijlers.

Nehalennia tempel Colijnsplaat

Nehalenniatempel

Vlakbij de haven vind je een replica van een Nehalenniatempel. In de Romeinse tijd lag ten noorden van Colijnsplaat de stad Ganuenta. Het was een belangrijke doorvoerplaats v. In Ganuenta stond een Nehalenniatempel. Hier brachten handelaren die de oversteek naar Brittannia maakten offers voorafgaand aan en na hun tocht. Zo doneerden ze bijvoorbeeld votiefstenen aan de godin. Resten van de tempel en votiefstenen zijn vanaf 1970 regelmatig opgevist. De replica van de Nehalenniatempel in Colijnsplaat houdt de herinnering aan Ganuenta en Nehalennia levend.

 

Colijnsplaat Molen Nooit Gedacht

Molens

Colijnsplaat heeft twee molens. De Oude Molen en Nooit Gedacht, maar die laatste molen wordt ook wel de Nieuwe Molen genoemd. De Oude Molen staat aan de Havelaarstraat. Het is een witte ronde stenen grondzeiler. De molen stamt uit 1727 en was van de Prinsen van Oranje. Nooit Gedacht staat aan de rand van het dorp. Deze molen is gebouwd in 1864. De molen heeft lang stil gestaan en raakte in verval, maar na een uitgebreide restauratie werd de molen in 2007 weer in gebruik genomen. Je kunt beide molens op afspraak bezoeken.

 

Kerk Colijnsplaat

Dorpskerk

Colijnsplaat heeft een kleine, eenvoudige kerk. De opvallende witte toren van de kerk stamt uit 1607. De rest van het kerkgebouw uit 1769, maar er zijn nog gedeeltes van muren uit de zeventiende eeuw in verwerkt. In de zomer is de Dorpskerk zes weken op donderdag- en zaterdagmiddag open voor publiek. Er is dan ook altijd een speciale tentoonstelling. Buiten de kerk kun je achttiende eeuwse grafstenen zien en een gedenksteen van de herbouw van de kerk in 1769.


Zierikzee/Colijnsplaat

Zeelandbrug

  • deltawerken
  • cultuur
  • zierikzee/colijnsplaat
Colijnsplaat

Molen De Oude Molen

  • molen
  • cultuur
  • colijnsplaat