Kats

Het dorp Kats ligt op de zuidoostelijke punt van het eiland Noord-Beveland. Het is een klein dorp waar veel kunstenaars wonen. Ze vinden hier rust en inspiratie voor hun werk.
Het dorp werd in de 13 eeuw al vermeld, als Suburchdike. Het verdronk bij grote overstromingen op Noord-Beveland. In de 17e eeuw ontstond het huidige dorp Kats (Catz).

Het dorp kreeg een molen, die in 1922 definitief verloren ging in een brand. De typerende Katse Kerk uit 1687 is bewaard gebleven. Het gebouw doet nog steeds dienst als kerk, maar is ook een populaire trouwlocatie tegenwoordig. Daarnaast worden er concerten en exposities gehouden.

Midden in het dorp vind je voor de oude smederij, een travalje. Daar werd vroeger een paard in vastgezet, zodat de smid de hoeven kon beslaan.

Het dorp Kats is als woonplaats zeer geliefd bij kunstenaars. Ze vinden hier inspiratie en rust om te kunnen werken. Het dorp heeft een heel tolerante sfeer en een hechte gemeenschap. Er bestaat een bloeiend verenigingsleven ondanks het kleine aantal inwoners van nog geen 400 mensen. Er zijn regelmatig exposities in het dorp, soms gewoon bij de kunstenaars thuis in hun atelier in de huiskamer.

Beeldbepalend voor het dorp zijn de mobiele kranen in de werkhaven, je ziet ze van veraf al liggen. Ze zijn ingezet bij de bouw van de brugelementen voor de Zeelandbrug. De kranen worden nog steeds gebruikt, zij het niet meer intensief. Achter de werkhaven, ligt de jachthaven van Kats. Een populaire uitvalsbasis voor watersporters die in de Oosterschelde of op het Veerse Meer willen varen.

Net buiten het dorp ligt de Zeeuwse Rozentuin. Deze kwekerij heeft de grootste sortering rozen en clematis van Nederland. Je kunt er wandelen door de landschapstuin van zo’n vijf hectare groot en er worden regelmatig evenementen gehouden. Een van de hoogtepunten is de jaarlijkse driedaagse fair. Kijk voor dit en andere evenementen in en rond Kats op onze evenementenkalender.