Wissenkerke

Wissenkerke

Wissenkerke

Wissenkerke is de hoofdplaats van het eiland Noord-Beveland. De rust en de ruimte in het dorp doen niet vermoeden dat hier het gemeentebestuur zetelt.
Het dorp lag ooit zuidelijker dan de huidige locatie. Het werd in de 13e eeuw al vermeld, maar het dorp werd door overstromingen geteisterd en verdronk. Het huidige Wissenkerke is halfverwege de 17e eeuw ontstaan.

Het dorp heeft nog de oude stratenindeling. Alle straten liggen evenwijdig of haaks op de Voorstraat. Het dorp had vroeger een eigen haven. Door inpoldering in de 17e en 18e eeuw slibde de Cruijckelcreke dicht en verdween de haven. Tegenwoordig rekent men de nabij gelegen Sophiahaven tot Wissenkerke.

Toeristisch dorp

Onder meer door deze haven en de campings en hotels in en rond het dorp, is Wissenkerke zich steeds meer als toeristisch dorp gaan presenteren. Het ligt vlakbij de Oosterschelde, het strand, Waterpark Neeltje Jans en de Deltawerken. In de omgeving liggen ook een aantal bijzondere natuurgebieden.

Door de centrale ligging van het dorp, is het ideaal als start- of eindpunt voor wandelingen en fietstochten. In onze webshop vind je verschillende routes in de buurt van Wissenkerke.

Vrouwenpolder

Deltapark Neeltje Jans

  • attractie
  • dagje uit
  • vrouwenpolder
Wissenkerke - Keihoogte

De Oesterput

Voor de meer ervaren duikers is de Oesterput een aanrader. Oesterput, alias Glasjesnol, is een vrij onbekende duikplaats. Het is een stil en verlaten kleine haven die ooit als oesterput werd gebruikt. Behalve onder water, is er boven water ook vanalles te zien, zoals futen, kuifeenden, meerkoeten en in de winter kun je er soms een visarend zien vliegen.

Oesterput Wissenkerke

Molen de Onderneming

In Wissenkerke staan twee molens. Eén ervan, de Onderneming, is sinds begin 2017 niet meer in bedrijf en staat te koop. Landzigt is een korenmolen uit 1869. De grondzeiler is in 1962 tot woonmolen omgebouwd. Tegenwoordig wordt Landzigt verhuurd als recreatiewoning.

Wissenkerke

Molen De Onderneming

  • molen
  • cultuur
  • wissenkerke
Molen Wissenkerke
Ringrijden Wissenkerke

Zeeuws Folkoreweekeinde

In het seizoen vindt het jaarlijkse Zeeuwse Folkloreweekeinde plaats. Oude ambachten, muziek en ringsteken zijn de hoofdingrediënten van dit evenement, wat behalve de eigen inwoners, ook veel toeristen op de been brengt. Kijk voor dit en andere evenementen in Wissenkerke in onze evenementenkalender.  

Gerelateerde tags: