Hip, stijlvol en typisch Zeeuws

Streekproducten van Noord-Beveland

Zeeland kent vele streekproducten. Hieronder vind je enkele typisch Noord-Bevelandse streekproducten die de moeite waard zijn om te ontdekken.

Noord-Bevelam

Noord-Bevelam

Het Noord-Bevelam is een zuiver Noord-Bevelands product. Het lam wordt geboren, gefokt en verwerkt op Noord-Beveland.

Dit streekgerecht staat op de kaart van een aantal Noord-Bevelandse restaurants herkenbaar aan de poster met logo van het Noord-Bevelam.
Producten van het Noord-Bevelandse lam verkrijgbaar bij slagerij Verburg in Kortgene. 

.

.

Lamsoor

Lamsoor en Zeekraal

Zeekraal is een stengelgroente die alleen als jonge plant wordt gegeten. Het heeft een uitgesproken zoute, visachtige smaak, die goed past bij vis, schelp en schaaldieren en lamsvlees. Zeekraal is verkrijgbaar van begin mei tot half september.

Lamsoor is de Zeeuwse naam voor Zeeaster en dankt zijn naam aan zijn vorm. Lamsoor is zilt van smaak omdat het zoutwater opneemt, het is echter minder zout dan zeekraal.De verfijnde smaak combineert prima met visgerechten. Lamsoor is verkrijgbaar van half maart t/m eind juli.

Lamsoor en Zeekraal is te verkrijgen in sommige supermarkten en bij boerenbedrijven langs de kant van de weg.

Chocolade duiten

Chocolade duiten

Ga even terug in de tijd in het sfeervol ingerichte chocoladewinkeltje no 15 in Kamperland. Hier vind je handgemaakt bonbons, truffels en originele chocolade duiten. Alleen hier te verkrijgen: "Noordbevelandertjes" dit zijn chocolaatjes in de vorm van Noord-Beveland.

Je vindt het chocolade winkeltje no 15  in Kamperland.

.

Emelisse bier

Streekbieren uit Noord-Beveland

Bierbrouwerij Emelisse

De Zeeuwse Brouwerij Emelisse in Kamperland maakt uitsluitend ambachtelijk gebrouwen speciaalbier. Meerdere keren per week hangt in het gebouw, de kenmerkende geur van het brouwproces.

De bieren zijn verkrijgbaar in de betere slijterijen en in restaurants en café's die aandacht besteden aan speciaal bieren. Je kunt natuurlijk ook een bezoek brengen aan de brouwerij waar de brouwketels een centrale plaats innemen in het restaurant. Bij goed weer is het terras geopend.

je vindt de brouwerij aan de Nieuweweg 7 in Kamperland.

Peelander bieren

Peelander bieren zijn ontstaan in Noord-Beveland en hebben een echt Zeeuws karakter: eerlijk, puur en dicht bij de oorsprong.  Sinds 1992 worden er 8 speciaalbieren gemaakt in deze brouwerij. De bieren zijn verkrijgbaar bij verschillende slijterijen, winkels en horecagelegenheden op Walcheren en Noord-Beveland en op diverse seizoensmarkten.

Oosterschelde kreeft

Verse vis en Oosterschelde kreeft

Verse vis:

De vissershaven met de visafslag van Colijnsplaat is een levendige plek die een bezoekje zeker waard is. Iedere donderdag worden vis en garnalen geveild en in het zomerseizoen is er een rondleiding door de vismijn.

Oosterschelde kreeft:

De Oosterscheldekreeft is een bijzonder en uniek ‘product’ uit de Oosterschelde. de Oosterscheldekreeft heeft een fijnere en zachtere smaak dan kreeften uit andere wateren. De Oosterscheldekreeft gaat rechtstreeks na de vangst naar de restaurants wat zorgt voor een kwalitatief hoogwaardig product.

Op verschillende plaatsen in de Oosterschelde komt de kreeft voor; alleen daar waar een steenachtige bodem is. Daar zit de kreeft graag verscholen om van daaruit zijn prooi te bemachtigen. Is zijn terrein gevonden, dan is hij zelf een gewilde prooi van de kreeftenvisser. Oosterscheldekreeft wordt duurzame gevangen.

Het kreeftseizoen loopt van eind maart tot half juli.