Bruinisse

Welkom in Bruinisse..

Bruinisse, gelegen aan de Grevelingen trekt als 'mosseldorp' van Schouwen-Duiveland de aandacht. De grote mossel op de haven is daar een mooi voorbeeld van. Als de boten niet op het water aan het werk zijn liggen zij in de vernieuwde haven met de letters BRU op de boeg.

Ringkern dorp

Bruinisse is aan het eind van de 15de eeuw in opdracht van Anna van Bourgondië gesticht nadat dit deel van Schouwen-Duiveland omdijkt werd. De oude kern van het dorp bestaat uit een zogenoemde ringkern die het centrum van het dorp vormt. Het dorp is bekend als een vissers- en landbouwgemeenschap en heeft een gunstige ligging aan het water bij Grevelingenmeer. Door zijn ligging is Bruinisse een populaire vakantiebestemming.

 

Visserijmuseum Brusea

Wie “Bruinisse” zegt, denkt automatisch aan een heerlijk zilt zeebanket: “Mosselen!”. En om dát natuurlijk, schoon en gezond product draait het allemaal in het Visserijmuseum in de Oudestraat. Generaties lang de woonplek van de mosselkwekers op steenworp afstand van “de koâje”, de aloude vissershaven van het dorp.
Op geheel eigen, bijna aaibare wijze, laat het je kennismaken met de historie van de Zeeuwse visserij op schelpdieren. Van armoede naar voorspoed, van volksvoedsel naar delicatesse. Een ontwikkeling van eeuwen!


 

Jachthaven

Een grote jachthaven met diverse horecagelegenheden en sportfaciliteiten zoals, zeilen en zeilschool Aqua Vitesse van alle gemakken voorzien.  Jachthaven Bruinisse ligt aan het Grevelingenmeer: het grootste zoutwatermeer van Europa en een vaargebied met een geheel eigen flora en fauna. Met zee, strand en pittoreske Zeeuwse plaatsjes in de nabijheid heeft Jachthaven Bruinisse alles om jouw watersportvakantie tot een ontspannen succes te maken. Onlangs is de jachthaven compleet gerenoveerd. Met nieuwe horecagelegenheden, winkels, uitgebreide faciliteiten, een openbaar zwemstrand en veel ruime ligplaatsen behoort de jachthaven nu tot de modernste en gezelligste jachthavens van Zeeland.