Burgh-Haamstede

Welkom in Burgh-Haamstede

Haamstede heeft alle elementen voor een gezellig uitje. Een historische kern met slot Haamstede uit de 13e eeuw en strand en bos binnen handbereik. Het bekendste gebouw is zonder twijfel de Westerlichttoren, deze rood-witte vuurtoren kreeg grote bekendheid doordat hij stond afgebeeld op het biljet van 250 gulden.

De naam van toeristische badplaats Haamstede komt van ‘heem’, dat woning en ‘stede’ betekent. Het ligt aan de Noordzee.

Westerlicht vuurtoren

Bij helder weer zie je, in noordoostelijke richting kijkend, West Schouwen, de 50 meter hoge vuurtoren van Haamstede, ook wel Westerlichttoren genoemd. Wie zich de bankbiljetten van 250 gulden nog herinnert, volgens velen het mooiste Nederlandse bankbiljet ooit, herkent hem direct. Graficus Ootje Oxenaar bracht deze sinds 1840 brandende vuurtoren, met zijn omhoog slingerende rood-witte spiraal, in de knip van een ieder die een grotere aankoop ging doen. De karakteristieke beschildering werd in de jaren 30 van de vorige eeuw aangebracht. Mogelijk net op tijd. De oude lichtkoepel van West Schouwen heeft een nieuw tehuis gevonden op de kop van de haven in Burghsluis..


 

Slot Haamstede

Dit kasteeltje heeft wisselende tijden gekend. Het oudste deel, herontdekt tijdens de tien jaar durende restauratie, die in 1963 begon, bestond uit een woontoren (donjon) uit de 13e eeuw. Er is gebouwd, gesloopt, gebrand,  herbouwd en aangebouwd. Het huidige uiterlijk dateert uit de 18e eeuw. Het slot is beperkt geopend tijdens het hoogseizoen. De kerk dateert van na 1506 toen de oude kerk afbrandde. Ondanks dat het koor in 1605 werd afgebroken is het nog steeds een flink uit de kluiten gewassen gotische kruiskerk.


 

Zeepeduinen

Aangrenzend aan het Slot liggen natuurgebieden die worden beheerd door Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Bij het slot hoort ook het aangrenzende duingebied de Zeepeduinen. Deze zijn het hele jaar vrij toegankelijk. Wandelroutes van drie tot vijf kilometer voeren langs de mooiste bezienswaardigheden: de kudde Shetland pony’s, duinmeren met wuivend riet, kleurige duinplanten zoals het duinviooltje. Op het hoge duin ligt een commandopost uit de Tweede Wereldoorlog: de Walvisbunker. In vele tientallen kleinere bunkers overwinteren honderden vleermuizen. In de zomermaanden kun je mee met een van de bunkerexcursies. Kijk voor deze en andere excursies in de activiteitenkalender van Natuurmonumenten.