Burgh-Haamstede

De kern Burgh-Haamstede bestaat eigenlijk uit twee dorpen: Haamstede en Burgh. De badplaats is tegenwoordig een toeristische trekpleister op de kop van Schouwen.

Tot 1961 waren Burgh en Haamstede twee zelfstandige dorpen die naar elkaar toe zijn gegroeid. Haamstede is vermoedelijk in de 12e eeuw ontstaan. Haam of heem betekent woning en stede betekent plaats. Slot Haamstede is een tastbare herinnering aan een van de meest bekende inwoners van Haamstede: Witte van Haamstede. Hij was de bastaardzoon van graaf Floris V.

De naam Burgh is ontleend aan de Karolingische burcht, een verdedigingswerk uit de 9de eeuw dat in het landschap goed te zien is. Deze cirkelvormige aarden wal met gracht deed dienst als verdediging tegen de invallen van de Noormannen. Een afbeelding van de burcht is terug te zien in het wapen van Burgh.

Toerisme

Vanaf begin 20e eeuw werd het toerisme steeds belangrijker in het gebied. Voor de Tweede Wereldoorlog werd in een duinvallei een nieuwe wijk gebouwd, ‘Nieuw-Haamstede’. Hier stonden voornamelijk houten vakantiehuizen, die later vervangen werden door stenen huizen.

Vliegveld

Het vliegveld Haamstede vormde de verbinding met het vasteland. Tijdens de Duitse bezetting werd dit vliegveld door de bezetter gebruikt. Een deel van Haamstede werd ontruimd en de duinen werden deel van de Atlantikwall. De resten daarvan zijn nu nog te zien. Het vliegveld wordt tegenwoordig gebruikt door de plaatselijke zweefvliegclub.

Vuurtoren

Het meest beroemde object van Haamstede is de ruim 50 meter hoge vuurtoren, de Westerlichttoren. Wie zich de bankbiljetten van 250 gulden nog herinnert, herkent hem direct. De toren werd in 1837 gebouwd en is een van de grootste vuurtorens van Nederland. De kenmerkende rode en witte band die in spiraal omhoog lopen, werd in de jaren ‘30 van de vorige eeuw aangebracht.

Slot Haamstede

Het kasteel Slot Haamstede heeft veel meegemaakt. De woontoren (donjon) van het kasteel stamt uit de 13e eeuw. Na een brand in 1525 was dit het enige deel van het kasteel dat behouden bleef. De rest van het kasteel is herbouwd. Het huidige uiterlijk dateert uit de 18e eeuw. In 1973 werd een grootschalige restauratie afgerond en in 1981 is Slot Haamstede, met kasteelbos en uitgestrekt duingebied, verkocht aan de Vereniging Natuurmonumenten.

Zeepeduinen

Het aangrenzende duingebieden de Zeepeduinen is het hele jaar vrij toegankelijk. Tijdens de wandelroutes(hyperlink) van drie tot vijf kilometer kom je langs de kudde Shetland pony’s, de duinmeren en de kleurige duinplanten. Op het hoge duin ligt een commandopost uit de Tweede Wereldoorlog: de Walvisbunker. In vele tientallen kleinere bunkers overwinteren honderden vleermuizen. In de zomermaanden kun je mee met een van de bunkerexcursies. Kijk voor deze en andere excursies in de activiteitenkalender van Natuurmonumenten.

Strand

De stranden van Westenschouwen liggen aan de Noordzee en zijn zeer uitgestrekt en schoon. Ze zijn opgedeeld in verschillende typen: familiestranden, natuurstranden, (water)sportstranden en zones voor naturisme en extreme sporten.

Blauwe vlag

Bij de strandovergang in Westenschouwen wappert de Blauwe Vlag; een internationale onderscheiding voor schone en veilige stranden. Tevens is hier een post van de strandreddingsbrigade.

Bewaerschole

De Bewaerschole, het karakteristieke gebouw aan de Weststraat in Burgh-Haamstede, werd in 1873 gebouwd als kleuterschool (bewaarschool). Tot 1956 gingen er vele kleuters uit Burgh en Haamstede naar school. Hierna werd het gymlokaal, postkantoor, repetitielokaal van de plaatselijke fanfare en mortuarium. Vanaf 1975 is het een tentoonstellingsruimte. Er worden regelmatig wisselende tentoonstellingen gehouden.

Plompe Toren

Net buiten Burgh-Haamstede vind je de Plompe Toren. De toren is een overblijfsel van het dorp Koudekerke dat ooit op Schouwen lag. Het dorp is in een van de vele overstromingen tussen 1475 en 1650 vergaan.

Burghse Dag

Elk jaar wordt de folkloristische Burghse Dag gehouden op het dorp. Met ringrijden, oude ambachten en mensen in klederdracht. Kijk voor dit en andere evenementen op Burgh-Haamstede in onze evenementenkalender.

Burgh-Haamstede