Plompe toren Burghsluis fietsers

Burghsluis

Het buurtschap Burghsluis ligt op de Kop van Schouwen en is vooral bekend vanwege zijn haven. Het is een populaire bestemming bij watersporters.

Burghsluis haven

Ontstaan

Burghsluis is ontstaan rondom een sluis die overtollig regenwater uit de polder Burgh en Westland afvoerde in de Oosterschelde. Bij die sluis ontstond een haven en wat visserij. Rond 1865 werd de haven verbeterd, vergroot en ontstond er een buurtschap. De Watersnoodramp in 1953 sloeg ook hier toe met dijkdoorbraken en slachtoffers. Er verdronken 10 inwoners. 

Stormvloedkering in Burghsluis

Deltawerken

Voor de Deltawerken werd de haven verdiept en vergroot tot 4 hectare. Tegenwoordig is die ingericht voor de pleziervaart. De voormalige lichtkoepel van de vuurtoren van Haamstede dient nu als kantoor voor de havenmeester.

Burghsluis toren

Plompe Toren

Iets verderop van Burghsluis staat aan de dijk de Plompe Toren. De toren is het enig overblijfsel van het verdronken dorp Koudekerke. Het dorp verdween aan het einde van de 16e eeuw in het water. De Plompe Toren is te beklimmen. Tussen Burghsluis en de Plompe Toren ligt het natuurgebied de 'Koudekerkse inlagen'.