Dreischor

Plan je ideale dagje uit

Toon meer

Dreischor

Dreischor, Dreister, is het best bewaarde ringdorp van Nederland. De Sint Adriaanskerk staat precies in het midden van het dorp en de omliggende straten zijn er in ringen omheen gebouwd.

Schorren

De naam Dreischor dankt het dorp waarschijnlijk aan het feit dat er vroeger op deze plek drie schorren lagen. Beldert, Maye en Sirjansland. Het was tot eind 14e eeuw een eiland totdat het met twee dammen aan Schouwen werd verbonden.

Vlasdorp

Dreischor was een vlasdorp, er werd vlas en meekrap geteeld en tot producten verwerkt. In het streekmuseum Goemanszorg zie je oude werktuigen en werkwijzen om vlas te verwerken. De vlasteelt verdween en sindsdien is Dreischor een plattelandsdorp. Blijkbaar wel met een onderscheidende volksaard want het wordt in de volksmond ook wel gekscherend ‘De Republiek Dreischor’ genoemd.

Sint Adriaanskerk

De Sint Adriaanskerk in het midden van het dorp is in de 14e eeuw gebouwd. Het zuidkoor in de kerk diende als grafkapel voor de heren van Dreischor. Achter het smeedijzeren hek staan twee rijk versierde grafmonumenten.

Kasteel

Dreischor heeft ooit een kasteel gehad, huis Windenburg. Het werd eind 14e eeuw gebouwd en was voorzien van een slotgracht. In de negentiende eeuw is het kasteel verkocht en afgebroken. Op de plek waar het kasteel ooit stond, is halverwege de 20e eeuw een huis gebouwd dat nog steeds de naam Huis Windenburg heeft.

Vlasdag

Elke zomer wordt in Dreischor Vlasdag gehouden. Op de Ring van het dorp is te zien hoe vroeger vlas verwerkt werd, de mensen doen dat gekleed in de kleding van toen. Er is muziek en een braderie. De dag wordt afgesloten met een concert van een samengesteld orkest in de kerk. Kijk voor dit en andere evenementen in Dreischor op onze evenementenkalender.