zonsondergang op het strand van Ellemeet

Ellemeet

Het Schouwse dorp Ellemeet ligt achter de duinen van de Brouwersdam. Het bestaat grotendeels uit vakantiewoningen en vakantieparken.

Het dorp is in de loop der eeuwen ‘aan de wandel’ gegaan. Het lag ooit aan de huidige Hoge Weg. Door wateroverlast en oorlogsgeweld zijn de inwoners gevlucht en is het dorp aan de Kuyersdam terecht gekomen.

Het voormalige kerkhof ligt nog op de oude plek. Het is een cultuurhistorisch monument, het is tot in de 18e eeuw nog gebruikt. Ellemeet heeft geen kerk, die is tijdens het beleg van Zierikzee in 1575 verwoest en nooit meer opgebouwd.

 

Buiten het dorp staat er wel een molen. ‘t Hert of Oostermolen is een korenmolen uit 1748. Boven op de molen staat een windwijzer in de vorm van een hert, daar dankt de molen zijn naam aan. ‘t Hert was tot 1996 nog in bedrijf. De molen is te bezoeken op afspraak of als je de molen ziet draaien, kun je naar binnen lopen.

Molen in Ellemeet
Molen 't Herft / Oostermolen

Op 28 augustus 1925 werd Ellemeet in één (letterlijke) klap beroemd. Er sloeg een steenmeteoriet in, in een wei aan het Prunjebevang. Het projectiel van zo’n 10 centimeter doorsnee, boorde zich een halve meter de grond in. De meteoriet was waarschijnlijk afkomstig van planetoïde Vesta.

 

Strao in Ellemeet
Strao Ellemeet

Elke eerste zaterdag in maart is het in Ellemeet Strao. Dit jaarlijkse paardenevenement trekt veel bezoekers en heeft een gezellig feest na afloop in het dorpshuis. Kijk voor dit en nog meer evenementen in Ellemeet op onze evenementenkalender.

Gerelateerde tags: