Oosterland monument

Oosterland

Het dorp Oosterland ligt op de oostrand van Schouwen-Duiveland. Het is een van de grootste dorpen op het eiland en heeft een actief verenigingsleven. De ligging in het oosten heeft overigens niets met de naam van het dorp te maken. In de 14e eeuw werden de slikken op dit deel van het eiland bedijkt en ontstond het dorp. De polder werd aanvankelijk Oesternieuwelant genoemd, wat later tot Oosterland verbasterde.

Oosterland monument

Ambachtsvrouwe van Oosterland, Sirjansland en Oosterstein, Suzanna Maria Cau, stichtte het Gasthuis aan de Sint Joostdijk. Het Gasthuis werd na haar dood gebouwd, in 1754. Er woonden vroeger 14 arme gezinnen gratis. Na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog is het Gasthuis in ere hersteld. De gevelsteen met de wapens van de families Cau en Lonque heeft het bombardement doorstaan.

Molen_Oosterland

De Oosterlandse Molen is een naamloze korenmolen uit 1752. De molen is vroeger altijd in handen geweest van notabele families. De molen ligt tegenwoordig stil maar is wel op afspraak te bezoeken.

Oosterland kerktoren

NH kerk Sint Jodocus kerk met kerktoren met zadeldak is een van de monumenten in Oosterland. De kerk staat aan het Torenplein, de toren is rond 1400 gebouwd, de kerk een eeuw later. Oosterland heeft een sterk religieuze gemeenschap, het dorp heeft in totaal vier kerken.

Wandeling maken in Ouwerkerk

Het dorp ligt vlakbij Ouwerkerk, waar het Watersnoodmuseum ligt. Het museum vertelt het verhaal over de Watersnoodramp in 1953. De ramp heeft diepe sporen getrokken in het Zeeuwse landschap en kostte veel Zeeuwen het leven.