Huis in Schuddebeurs

Schuddebeurs

Het buurtschap Schuddebeurs (Schoddebozze) ligt vlakbij Zierikzee op Schouwen-Duiveland. Het is een bosrijk buurtschap waar nog echt buitenplaatsen van vroeger te vinden zijn.
Vroeger woonde veel notabelen uit Zierikzee in Schuddebeurs. Vanaf het midden van de zestiende eeuw bouwden de welgestelden stedelingen hier hun buitenverblijven. Ook werden boerderijen omgebouwd tot landgoed.

Schuddebeurs bezienswaardigheden

Veel van deze buitenplaatsen zijn weer verdwenen, alleen de namen zijn behouden gebleven in de archieven. Een aantal van deze mooie villa’s, zoals Mon Plaisir en Weelzicht zijn bewaard gebleven. Zij worden nu particulier bewoond en zijn omgeven door bossen. Staatsbosbeheer beheert het bos bij Mon Plaisir en Weelzicht.
In het voorjaar is Mon Plaisir een oase aan rust en zo’n dertig paar blauwe reigers huizen hier dan met hun jongen. Als je door het bos wandelt hoor je het typische geklapper met hun snavels als ze hoog in de bomen op hun nesten zitten.

Hostellerie Schuddebeurs

In dit bos is ook een Bos van de Toekomst geplant. Mensen konden tegen betaling iets herdenken (jubileum, overlijden, geboorte) door hier een boom te planten. Het gebied staat inmiddels vol met herdenkingsbomen, wat een bijzonder plaatje geeft.

Middenin het groen staat Hostellerie Schuddebeurs. Je kunt er overnachten in een van de historisch ingerichte kamers of eten in het restaurant. Er worden onder meer het jaarrond seizoens- en streekgebonden gerechten geserveerd.