Zierikzee

Zierikzee

Toon meer

Zierikzee

Havenstad Zierikzee heeft een rijke historie en meer dan vijfhonderd monumenten in en rond de stad. Zierikzee had al in het begin van de 15e eeuw een belangwekkend silhouet met muren, poorten, kerken, toren en molens. Veel daarvan is nu nog te zien.
In 1248 werd Zierikzee stadsrechten toegekend. De stad was aan het eind van de Middeleeuwen een strategisch belangrijke plaats in Zeeland. Tussen 1414 en 1576 legden verschillende stadsbranden de stad deels of helemaal in de as. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gooide een verdwaalde Britse bommenwerper zes bommen op de stad. Het kostte drie mensen hun leven.
Na de Tweede Wereldoorlog werd bij Zierikzee zo’n 30 miljoen kilo munitie in de Oosterschelde gedumpt. Het ligt daar nu nog steeds, in het Gat van Zierikzee.

Hoog boven Zierikzee steekt De Dikke Toren uit. De Sint-Lievensmonstertoren, die je met 279 treden naar boven brengt, geeft een mooi uitzicht over Zierikzee, de Zeelandbrug en het eiland. De middeleeuwse bouwers wilden een toren van 200 meter bouwen maar door de economische achteruitgang van Zierikzee stokte de bouw op 62 meter. Je krijgt met de ZeelandPas 50% korting op entree.

Minstens even imposant is de Nieuwe Kerk naast de Dikke Toren. De kerk werd gebouwd tussen 1835 en 1848. Het is de vervanger van de in de as gelegde Sint-Lievensmonsterkerk, waar de Dikke Toren nog een overblijfsel van is.

Om Zierikzee vanuit de haven te beschermen werden er in de 14e eeuw twee grote stadspoorten gebouwd. De Zuidhavenpoort en de Noordhavenpoort. In de nabijgelegen Nieuwe Haven liggen authentieke boten en schepen. Tegenover de poorten ligt de Oude Haven en zijn historische panden. Over het water van de oude haven tussen de Zuid en Noordhavenpoort vind je een dubbele ophaalbrug. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over het water van de haven.

In het 16e-eeuwse Stadhuis van Zierikzee zit het Stadhuis Museum. Daar kom je alles te weten over de geschiedenis van de havenstad en de vele monumenten van de stad. Er zijn verschillende zalen, waaronder de tentoonstellingszaal. Daar staat onder meer een van oudst bewaard gebleven kajakken ter wereld.

Zierikzee behoort tot de top 10 van de Nederlandse monumentensteden. Een stadswandeling is zeker de moeite waard. Deze kun je op eigen gelegenheid doen met de Stadsontdekkingstocht. De stad met gids ontdekken en langs de verschillende monumenten lopen kan ook. Of maak een afspraak met Ninette. Zij laat haar 15e eeuwse voormalige stadspaleis aan je zien.

Tussen al die mooie panden liggen ook tal van winkels. Zierikzee heeft een fijn winkelaanbod met, naast een aantal grotere ketens, ook veel mooie boetieks waar je goed kunt slagen voor kleding en sieraden. Blaas daarna uit op een van de terrassen aan het Havenplein, of ga wat eten met uitzicht op de Haven.

De Haven van Zierikzee is ook het decor van de jaarlijkse Havendagen. Een driedaags evenement in en rond de Haven met veel muziek, eten en drinken.
In de zomermaanden zijn de Zierikzeese Dagen. Zes weken lang wordt op de dinsdag een grote braderie in de binnenstad gehouden, met elke week een ander thema.

Kijk voor dit en andere evenementen in Zierikzee in onze evenementenkalender.

Lees verder