Brouwersdam Superspot

De Brouwersdam bruist. Campers en busjes van allerlei nationaliteiten rijden hier rond met een surfplank op het dak. Op zoek naar de straffe bries van het Grevelingenmeer of de krachtige wind van de Noordzee.

Die unieke combinatie van zee en binnenwater, is volgens Pieternel van der Linde van het Zeil- en surfcentrum hét succes achter de Brouwersdam. ,,Freestylers en beginners kunnen op de Grevelingen terecht, terwijl waveriders en gevorderden zich kunnen uitleven op de Noordzee. Je hebt hier altijd twee mogelijkheden.'' Van der Linde heeft de sport zien groeien, sinds de Brouwersdam in de jaren '80 werd ontdekt door windsurfers. In die tijd startte zij, samen met partner Uwe, een mobiele surfschool. ,,Vanuit een caravan en later vanuit een dubbeldeksbus gaven we surfles aan groepen. Een super gezellige tijd.'' Inmiddels is de surfschool van Uwe en Pieternel niet meer weg te denken. Vanuit hun pand op de Kabbelaarsbank, worden trainingen, surflessen, wedstrijden en evenementen georganiseerd.

Locals

Zodra de watertemperatuur omhoog gaat en de vrije dagen van onze ooster- en zuiderburen aanbreken, wordt het druk op de Brouwersdam. Maar de echte fanaten zijn zomer én winter op het water te vinden. Het zijn de locals, jongens en meiden die verslaafd zijn aan de kick van het surfen. Vooral het freestyle windsurfen is populair, bij deze discipline draait het om snelle wendingen en spectaculaire sprongen. Het is rippen en chillen op de Brouwersdam, zegt de 17-jarige Davy uit Zierikzee. ,,Je speelt met de wind en het water. Het geeft een super kick als je tijdens zo'n sprong door de lucht zweeft. Als je dat moment bevriest krijg je gewoon kippenvel!''

Bodydrags, spocks, flaka's en loopings, de jongens draaien hun hand er niet voor om. Hun namen zijn even gangbaar als hun zeilnummers. Als H-122 wordt genoemd, gaat het over Nick. Hij woont in Puttershoek, maar kampeert regelmatig met zijn ouders in Zeeland om maar zo dicht mogelijk bij het water te zijn. Zijn droom? ,,Eerst het podium halen op de Starboard Pro Kids Freestyle World's in Sardinië'', zegt hij. ,,Daarna zoveel mogelijk wedstrijden meedoen om ervaring op te doen.'' Misschien kan hij later een professional worden. De Brouwersdam brengt nog meer talenten voort. Rick, 14 jaar, Scharendijke, gaat met grote sprongen vooruit en heeft eveneens een plaats veroverd in de wereldkampioenschappen. De vrienden zijn elke vrije minuut op het water te vinden, om nieuwe tricks te leren. Zodra de wind vanuit het zuidwesten aantrekt tot 5 op de schaal van Beaufort, zijn de 'pirates of the wind' niet meer te houden. ,,Dan kunnen we keihard rocken op de Brouwersdam.''

Kitesurfen

Ook aan de zeezijde is actie gegarandeerd. Hier ligt één van Nederlands meest bezochte kitespots. Dat is mede te danken aan de goede en bovendien gratis parkeergelegenheden en het grote strand.  Het kitesurfen is de snelstgroeiende watersport ter wereld. Als je de verhalen van insiders mag geloven, maken de adrenaline en de fun deze sport tot een ware verslaving. De kracht van de wind in de vlieger, staat garant voor snelheid en actie. Maar geen actie, zonder een gedegen basis. Die kun je leren bij Natural High, een kiteschool aan de Brouwersdam.  De instructeurs zijn te vinden naast Strandpaviljoen de Kous aan de 'buitenkant' van de Brouwersdam. Mocht je jezelf bedenken, dan kun je hier altijd nog op het terras neerstrijken om van het stunten van anderen te genieten. Klik hier voor de webcam!

Grevelingen

Ooit was de Grevelingen een open zeearm, die uitmondde in de Noordzee. In 1965 werden de Deltawerken aangelegd, een stelsel van dammen en dijken dat Nederland moet beschermen tegen overstromingen. De Brouwersdam is onderdeel van die waterlinie. De Grevelingen is het grootste en helderste zoutwatermeer van Europa. Elke watersporter, beginner of gevorderde, kan hier aan zijn trekken komen. Het meer kent talloze faciliteiten zoals parkeerplaatsen, toiletten en douches aan het water. Dergelijke voorzieningen zijn zodanig neergezet dat de natuur er zo weinig mogelijk hinder van ondervindt. Natuurgebieden zorgen ervoor dat de rust gewaarborgd blijft.