Fietsknooppuntensysteem

Mijnwerkers kunnen dankzij dit ingenieuze idee niet meer verdwalen. Maar inmiddels heeft het knooppuntensysteem ook buiten de mijnen zijn nut bewezen. Het is inmiddels de basis van een handig routenetwerk dat fietsers kriskras door de provincie loodst.

Het is even vernuftig als eenvoudig. Een knooppunt is een plaats waar twee of meer fietswegen samen komen. Elk knooppunt heeft een nummer. Aan de hand van deze nummers, stippel je zelf een fietstocht uit. Je hoeft alleen de knooppuntnummers te onthouden, of schrijf ze op een papiertje en je kunt op pad. De aanduidingen op de borden onderweg doen de rest. In Zeeland heeft het fietsroutenetwerk een eigen naam: FIKS. Met dit systeem kun je heel de provincie doorkruisen. De paden zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van verschillende criteria; aantrekkelijkheid van het landschap, veiligheid van de wegen en de aanwezigheid van voorzieningen onderweg.

De fiets is het vervoermiddel bij uitstek om de vele mooi plekjes die Zeeland rijk is te ontdekken. De Zeeuwse natuur is erg afwisselend en levert dus ook al snel afwisselende fietsroutes op. Wie toch liever gebruik maakt van een uitgestippeld rondje, kan ook kiezen voor één van de vijf themaroutes. De Bloesem&Fruitroute in Zuid-Beveland bijvoorbeeld. Dit is een prachtige route langs rustieke dorpjes en boomgaarden. Ontdek de bloeiende bloesem in het voorjaar. Geniet van het groen in de zomer of de oogst in de nazomer of herfst. Je stuit om de haverklap op zelfgemaakte reclameborden waarop de boer zijn waar aanprijst. Fruit, aardappelen of andere streekproducten, in Zeeland vind je dit langs de kant van de weg. Bij veel boerderijen is zelfs een knus winkeltje ingericht waar streekproducten een hoofdrol spelen. Fiets eens langs bij een kaasboerderij, ijsboerderij of wijnboerderij. Na een paar kilometer heb je de smaak al te pakken. Fietsknooppuntenkaarten zijn te koop bij de VVV.