Schouwen-Duiveland: het eilandgevoel dichtbij

Beleef het hele jaar door de veelzijdigheid van dit Zeeuwse eiland. Volop water, natuur en monumentale schatten. Een eiland omringd door de Noordzee, Nationaal Park Oosterschelde en de Grevelingen en daardoor een bijzondere locatie voor duiken en alle mogelijke watersporten. Het eiland heeft nogal wat trekpleisters. De wereldberoemde Oosterscheldekering, het indrukwekkende Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, de middeleeuwse binnenstad van Zierikzee en de stranden, duinen en bossen van de kop van Schouwen. Prima redenen om het noordelijkste eiland van Zeeland aan te doen. Ontdek jouw band met Schouwen-Duiveland.

Geschiedenis

Schouwen-Duiveland bestond oorspronkelijk uit vier eilandjes: Schouwen, Bommenede, Dreischor en Duiveland. Door verzanding en inpoldering kunnen we nu spreken over één gebied. Overigens loopt de gemeentelijke grond door tot ver in het omringende water. Met het binnenwater meegerekend, bestaat de gemeente Schouwen-Duiveland meer uit water dan uit grond.

De strijd tegen het water is op vele plaatsen terug te vinden in het landschap en de gebouwen. Resten van kreken en overstromingen zijn aantrekkelijke natuurgebieden geworden en op sommige huizen kunt u zien tot hoe hoog het water ooit is gekomen. De Plompe Toren staat symbool voor de vele dorpen die ten prooi vielen aan het water. De herinneringen aan de watersnoodramp van 1953 zijn het meest zichtbaar en goed te volgen in een speciale (auto)route.

Schouwen-Duiveland heeft voorspoed en tegenslag gekend. De voorspoed zorgde bijvoorbeeld voor de prachtige koopmanshuizen en andere gebouwen in onder meer Zierikzee en Brouwershaven. Ook de landhuizen en herenboerderijen die vooral rond Schuddebeurs te vinden zijn, getuigen hiervan. De tegenslag zorgde ervoor dat veel van deze historische gebouwen nog steeds te zien zijn; de armoede was zo groot dat er geen geld of noodzaak was om ze te slopen. Op Schouwen-Duiveland zijn ruim achthonderd monumenten te vinden waarvan meer dan 550 alleen al in Zierikzee.

Dorpen en steden

Achter de brede duinen en hoge dijken liggen karakteristieke dorpjes. Dreischor is één van de mooist bewaard gebleven ringdorpen van Zeeland. En als u in de buurt bent breng dan zeker een bezoek aan De Kleine Schorre, één van de grootste wijngaarden van Nederland. U kunt gezellig winkelen en een terrasje pakken  in de stad Zierikzee, beroemd om zijn vele monumenten, de geschiedenis is er tastbaar.  Slentert  u eens door een oude vissersplaats als Bruinisse of maak een wandelingetje door de gezellige badplaatsen Burgh-Haamstede en Renesse. De haven van Brouwershaven, ooit een doorvoerhaven van Rotterdam, getuigt nu van hedendaags zeilplezier, het Martieme verleden wordt aanschouwelijk gemaakt in het Brouws MuseumLees meer

Natuur

De lange kustlijn met gevarieerde stranden en duinpartijen, het afwisselende landschap en de vele watergebieden trekken zowel in de zomer als in de winter liefhebbers. Kreken, welen, inlagen, slikken en schorren geven elk op hun eigen wijze hun geschiedenis met het water prijs. Nieuwe natuur in Plan Tureluur toont aan dat de rust en ruimte van Schouwen-Duiveland niet alleen voor de mens aantrekkelijk is. Veel soorten vogels hebben de weg naar deze gebieden gevonden, met in hun kielzog de vogelliefhebbers. In de Boswachterij Westenschouwen zijn routes uitgezet voor wandelaars, fietsers, ruiters, mountainbikers en mindervaliden.

Lees meer

Culinair

Het spreekt bijna vanzelf dat dit prachtige eiland veel heerlijkheden voorbrengt. De Zilte Zeeuwse Zaligheden als Oosterscheldekreeft, mossels, oesters, het Schouwese lam, de zeekraal en lamsoor staan in het seizoen op de menukaart. Boerderijwinkels hebben een uitgebreid assortiment met agrarische en zelfgemaakte producten. Het leven is goed op Schouwen-Duiveland. Kom en ontdek het zelf!

Het water rondom

Schouwen-Duiveland wordt omringd door water. De Grevelingen, Oosterschelde en Noordzee hebben elk hun eigen aantrekkingskracht op de watersporter. Zwemmen, pootjebaden, (kite)surfing, kanoën, zeilen, duiken, vissen, iedere liefhebber kan zijn hart ophalen. Ook zeehondjes spotten kan uitstekend op Schouwen-Duiveland.