Wandelen in de Boswachterij

Het grootste bos van Zeeland!
Het grootste bos in Zeeland is Boswachterij Westerschouwen, gelegen aan de westkust van Schouwen-Duiveland. Een heuvelachtig duinlandschap, met zandverstuivingen, valleien en duinweiden. Vogelrijke bosranden met vele soorten bomen en planten. Eén van de mooiste gebieden van Zeeland. Zeker weten! Boswachterij Westerschouwen is 330 hectare groot met volop recreatiemogelijkheden. Te voet, per fiets of met een paard? Beslis zelf maar… Grotendeels is het prachtige natuurgebied vrij te bezoeken. Liever met een gids op pad? Ook dat kan.

Een stukje historie
Ruim honderd jaar geleden was er echter nog geen bos te zien. De Domaniale Duinen zoals het gebied toen nog heette waren één grote stuivende vlakte.
Schapen en konijnen aten alles wat er aan plantgroei was en zonder planten gaat zand stuiven. Rond 1920 werden er dennen geplant en in de zeereep werden stuifschermen van wilgentenen en helm geplant. Helm houdt ervan overstoven te raken met zand, groeit daardoor razendsnel en legt met haar wortels en stengels het zand stevig vast.

Van dennenbos naar gevarieerd bos
Westerschouwen werd inmiddels steeds meer ontdekt door de recreanten. De recreanten gaven de voorkeur aan een bos met meer variatie, naast de dennen ook lverschillende soorten loofbomen. Staatsbosbeheer, die in de jaren zeventig het beheer kreeg, was het hiermee eens en begon met de aanleg van loofbomen zoals eiken en berken maar ook abelen en balsempopulieren. Langzaamaan is het bos flink gemengd en zijn de loofbomen volwassen geworden. Er komen spontaan jonge bomen op en door deze de ruimte te geven kunnen ook die uitgroeien tot grote exemplaren. In het najaar treft u duizenden paddenstoelen in het gebied aan.

De Boswachterij is rijk aan vogels
In de oude hoge dennen kunt u nesten aanschouwen van roofvogels zoals buizerds en haviken. Vlinders, konijnen en ontelbaar veel vogels zoals onder andere fazanten treft u hier uiteraard ook aan. In het duingebied lopen reeën, damherten en wilde shetlandpony’s. Grote stukken duin zijn nooit vol geplant en hier zult u kruiden en bloemen vinden zoals duinviooltjes, jacobs kruiskruid en reigersbek. In dit mooie landschap word al een lange tijd water gewonnen. Aanvankelijk pompte men het grondwater op maar toen het duin verdroogde en de natuur hieronder ging lijden ging men water uit het Haringvliet het duingebied inpompen. Dit gebeurt nog steeds. De drie grote plassen in het gebied zijn waterwinplaatsen. Een genot om te zien hoe de natuur hier haar gang gaat. Libelles, meeuwen, eenden, ganzen en futen zijn de vaste bezoekers op deze plaatsen.

Natuurmonument  Kop van Schouwen
De Boswachterij Westerschouwen, de Meeuwenduinen, de Verklikkerduinen en de Vroongronden vallen allemaal onder de Kop van Schouwen. Deze natuurgebieden staan gezamenlijk geregistreerd als streng, beschermende wetgeving. De hele Kop, met uitzondering van het strand en de zeereep, is beschermd Natuurmonument. Aan de buitenkant van de bossen vind u de excursieschuur. Bezoekers kunnen in de excursieschuur terecht voor gebiedsinformatie. Daarnaast zijn er afwisselende exposities. De excursieschuur is in het weekend en in de schoolvakanties van 13.30 tot 16.30 uur geopend.

Voor excursies in de Boswachterij klik hier!

Soort natuur: Loofbomen, dennen, duinbos
Voorzieningen:Excursieschuur, toiletten, picknicktafels, speeltuin, ATB route, men- en ruiterroute, fietspad, 5 gemarkeerde wandelroutes en een speurtocht.