Handen uit de mouwen! Vroegere scheepvaart in Zierikzee

Begeleid museumbezoek voor groep 6 tot en met 8

Tijdens het museumbezoek krijgen de leerlingen inzicht in het belang van de scheepvaart voor de stad Zierikzee in vroegere tijden. De schepen werden gebouwd in het gebied waar nu de Scheepstimmersdijk ligt, vlak tegenover de huidige werf van het museum. Naast meer kennis over de geschiedenis van deze plaats, leren de leerlingen meer over de werking van eb en vloed.

Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag en worden zich door te zagen met de trekzaag, pennen te slaan, gaten te boren en te breeuwen bewust van de arbeidsintensiviteit van de scheepsbouw van tweehonderdjaar geleden. Dat kinderen mee moesten werken, was in deze tijd heel normaal. Door zelf te doen ervaren de leerlingen hoe het vroeger geweest moet zijn.

Het programma wordt begeleid door vakkundige en enthousiaste vrijwilligers

Waarom?

• Door zelf aan de slag te gaan, ontdekken de leerlingen de techniek van de vroegere scheepsbouw en de zware arbeid die hiermee gepaard ging.
  • Leerlingen worden zich bewust van de geschiedenis van hun omgeving.
  • Aansluiting bij kerndoelen: 44, 47, 56.

Waar?

Stads- en Commerciewerf Museumhaven Zeeland Zierikzee
Duur programma: ca. 90 minuten
Kosten: Gratis