Goemanszorg Sparen en bewaren

Sparen en bewaren in het museum

Begeleid museumbezoek voor groep 4 tot en met 6

Tijdens deze museumles gaan de leerlingen met elkaar ontdekken waarom mensen al eeuwen dingen hebben gespaard en bewaard. Doordat mensen dingen spaarden en bewaarden kunnen wij ze nu in het museum bekijken en kunnen we ons een beeld vormen van hoe het vroeger moet zijn geweest. De leerlingen gaan op ontdekkingstocht door het museum en richten zich op één van de gekozen thema’s:

  1. Kleding vroeger en nu met klederdracht
    Vroeger had iedere streek en dorp zijn eigen klederdracht en dialect. Een boer en boerin in klederdracht en vertellen alles over hun kleding. In overleg kan er aandacht besteed worden aan het Zeeuwse dialect. Als verwerking op dit thema maakt iedere leerling zijn eigen Zeeuwse knoopje. Door alle kleine knoopjes bij elkaar te brengen maken de leerlingen samen een grote Zeeuwse knoop.

  2. Voeding vroeger en nu.
    De mensen bewaarden en bereidden hun voedsel vroeger heel anders dan nu. In de kelder en de keuken van het woonhuis is dat heel goed te zien. Als verwerking spelen de leerlingen het fotospel ‘vroeger en nu’ in het historische woonhuis en letten ze op de verschillen tussen de gebruiksvoorwerpen.

Het programma wordt begeleid door vakkundige en enthousiaste educatiemedewerkers

Waarom?

  • De leerlingen leren het verschil zien tussen vroeger en nu.
  • De leerlingen raken bekend met de functie van een museum.
  • Aansluiting bij kerndoelen: 1, 2, 40, 41, 44, 47 en 56.

Waar?

Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg
Duur programma: ca. 120 minuten
Kosten: 1,00 per leerlingen met een maximum 20,00.
Voor boeking en meer informatie over het programma neem contact op met Heleen van der Linde 0111-401379 / 0623288056/ [email protected]

Begeleiding: 3 begeleiders per groep

Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg
Molenweg 3
Dreischor
0111-402303
[email protected]