Zeehondjes spotten

Nationaal Park de Oosterschelde biedt een thuis aan talloze dieren en planten. Je kunt er prachtig duiken en dan zie je onder andere wieren, anemonen, vissen, krabben, kreeften, oesters en mosselen.

Er zijn ook grotere bewoners zoals bruinvissen die je prima vanaf de kant kunt zien. De bruinvis is de meest voorkomende walvisachtige langs de Nederlandse kust. Ze worden regelmatig gespot vanaf de havenpunt bij Zierikzee. Er wonen er naar schatting enkele tientallen in de Oosterschelde en in het voorjaar krijgen ze hier ook hun kalfjes.

Er wonen ook een paar honderd zeehonden in dit visrijke gebied. Bij eb zonnen ze vaak op de

zandplaten, bijvoorbeeld vlakbij de Plompe Toren. Met een verrekijker zijn ze daar goed te zien.

Wist je dat er in de Oosterschelde ooit een zeemeermin en –man leefden? Honderden jaren terug lag aan de zuidkust bij Burgh Haamstede het welvarende vissersdorp Westenschouwen. De vissers vingen op een dag een zeemeermin. Haar zeemeerman smeekte de vissers om haar terug te geven, maar de wrede vissers weigerden. De zeemeermin stierf en de meerman vervloekte het dorp. Westenschouwen werd vervolgens door de golven verzwolgen. Meer weten? In de Plompe Toren van Koudekerke kun je het complete verhaal van de meermin beluisteren.