Veiligheid voor alles

Strandtip 1: Oriëntatiepalen
Op de verschillende badstranden staan oriëntatiepalen. Bovenop vind je de meest grappige dierenfiguren of striphelden. Voor kinderen dus een gemakkelijk herkenningspunt! Na een uurtje zwemmen in de zee, weten zij de weg terug naar de handdoek. Sommige douches zijn voorzien van een legionellafilter.
Bij een aantal strandposten kunnen kinderen een armbandje afhalen. Hierop noteer je de de familienaam en een telefoonnummer. Rond de arm van kindjes zijn ze altijd snel te vinden, mochten ze verdwalen of de weg niet meer terug kunnen vinden.

Strandtip 2: Vlaggen
Bij de strandwachten hangen vlaggen op. Deze variëren van groen en rood tot een vlag met een vraagteken. Allemaal betekenen ze iets anders. Aan de rechterkant vind je de betekenis van de verschillende vlaggen.

Strandtip 3: Veiligheid
Zwemmen is voor eigen risico. Als je de aanwijzingen van de strandwachten opvolgt, kan er eigenlijk niets gebeuren. Mocht je te ver in het water in de stroom terechtkomen, doe dan het volgende:

- laat je meedrijven, zwem nooit tegen de stroom in
- zwem schuin naar de kant met de stroom mee
- blijf uit de buurt van pieren en paalhoofden
- volg altijd aanwijzingen op van de strandwachten

Strandtip 4: Hulp
In geval van nood kunnen de strandwachten altijd helpen! Voor noodgevallen kan ook het algemene alarmnummer 112 gebeld worden.

Strandtip 5: Paalhoofden
Op de Zeeuwse stranden vind je regelmatig de kenmerkende golfbrekers, ook wel paalhoofden genoemd. Dit zijn een soort dammen van stenen en basaltblokken met daar bovenop palen (soms een enkele rij, soms een dubbele rij). De golfbrekers maken onderdeel uit van de kustverdediging om de golven letterlijk te breken zodat de kracht afneemt. Afhankelijk van eb of vloed staan de golfbrekers soms geheel of gedeeltelijk onder water. Voor zwemmers en baders kan dit gevaarlijk zijn, omdat zowel de palen als de stenen scherp kunnen zijn door aangegroeide schelpen en dergelijke. Zwemmers kunnen zich hier aan verwonden. Bovendien zorgen de golfbrekers voor een verandering in de normale stroming waardoor zwemmers, als ze dichtbij komen, bijna altijd naar de palen toe getrokken worden. Let hier dus goed op als je van plan bent te gaan zwemmen. Ook als de golfbrekers (gedeeltelijk) droogvallen kan dit risico's opleveren voor bijvoorbeeld wandelaars. De palen en stenen kunnen erg glad zijn, waardoor men kan vallen en zich ernstig kan verwonden aan de scherpe delen. Loop daarom liever niet op de palen.

Wat betekenen de vlaggen?

Zwemmen toegestaan

Gevaarlijk zwemmen en gevaarlijk voor drijfvoorwerpen zoals luchtbedden en grote speelgoedbeeste

Zwemmen verboden

Verbod op drijfvoorwerpen

Kind vermist of gevonden

Blauwe Vlag: Europees kenmerk voor schone en veilige stranden