de familie Roosevelt en Oud-Vossemeer

De familie Roosevelt en Oud-Vossemeer

Oud-Vossemeer wordt vaak genoemd als de plaats waar mogelijk de voorouders van de vroegere Amerikaanse presidenten Theodore Roosevelt en diens  bekendere verre neef Franklin Delano Roosevelt vandaan kwamen.

Zeker is dat zij afstamden van de  Nederlander Claes Martensen van Rosenvelt, die rond 1650 in het huidige New York voet aan land zette. Maar waar precies in Nederland deze Claes Martensen vandaan kwam is niet bekend, ondanks de naspeuringen van velen.

Oud-Vossemeer is om verschillende redenen een kandidaat. Zeker vanaf de eerste helft van de 17e eeuw, tot in de 18e eeuw hebben er meerdere  van 't Rosevelts in, of bij Oud-Vossemeer gewoond. Rond de 16e eeuw wordt een stuk land in de polder tussen Oud-Vossemeer en Poortvliet  " 't Rosevelt" genoemd. Mogelijk is dat de oorsprong van de familienaam. Op Tholen wonen geen Rosevelt's meer, maar nog wel (onder andere) in Zeeuws-Vlaanderen.

Oud-Vossemeer is de afgelopen eeuw diverse malen bezocht door de Amerikaanse Roosevelts. Een neef van president Theodore Roosevelt kwam er in 1929 en 1934 bij zijn naspeuringen naar de familiegeschiedenis. Eleanora, de weduwe van president Franklin Delano Roosevelt, bracht in 1950 een bezoek aan het dorp. Onder andere in 2000, 2003 en 2006 bekeken reisgezelschappen Roosevelt-nazaten de plaats waar misschien hun 'roots' lagen.Over de naam Rosevelt

De verklaring voor het woord of de naam Rosevelt of Roosevelt zou kunnen zijn: veld met rozen, de bloemensoort. Een andere mogelijkheid is dat het om een rietveld gaat. Uit etymologische woordenboeken blijkt dat in het middeleeuws Latijn met het woord "ros" riet werd bedoeld. Het huidige Franse woord "roseau" voor riet herinnert daar nog aan. Een van de verklaringen voor de Nederlandse plaatsnaam Roosendaal is "rietdal".

't Rosevelt

Foto Tholen en Sint Philipsland - Poortvliet Gebouwen en Monumenten

Uit archieven blijkt dat  vanaf 1481 tot het begin van de 17e eeuw  ongeveer hier een stuk grond genaamd 't Rosevelt lag. Mogelijk is de naam van de familie Roosevelt aan dit stuk land ontleend.

Destijds bevond zich op 't ... Lees verder