De familie Roosevelt en Oud-Vossemeer

Oud-Vossemeer wordt vaak genoemd als de plaats waar mogelijk de voorouders van de vroegere Amerikaanse presidenten Theodore Roosevelt en diens bekendere verre neef Franklin Delano Roosevelt vandaan kwamen.

Zeker is dat zij afstamden van de Nederlander Claes Martensen van Rosenvelt, die rond 1650 in het huidige New York voet aan land zette. Maar waar precies in Nederland deze Claes Martensen vandaan kwam is niet bekend, ondanks de naspeuringen van velen.

Oud-Vossemeer is om verschillende redenen een kandidaat. Zeker vanaf de eerste helft van de 17e eeuw, tot in de 18e eeuw hebben er meerdere van 't Rosevelts in, of bij Oud-Vossemeer gewoond. Rond de 16e eeuw wordt een stuk land in de polder tussen Oud-Vossemeer en Poortvliet " 't Rosevelt" genoemd. Mogelijk is dat de oorsprong van de familienaam. Op Tholen wonen geen Rosevelt's meer, maar nog wel (onder andere) in Zeeuws-Vlaanderen.

Oud-Vossemeer is de afgelopen eeuw diverse malen bezocht door de Amerikaanse Roosevelts. Een neef van president Theodore Roosevelt kwam er in 1929 en 1934 bij zijn naspeuringen naar de familiegeschiedenis. Eleanora, de weduwe van president Franklin Delano Roosevelt, bracht in 1950 een bezoek aan het dorp. Onder andere in 2000, 2003 en 2006 bekeken reisgezelschappen Roosevelt-nazaten de plaats waar misschien hun 'roots' lagen.

Over de naam Rosevelt

De verklaring voor het woord of de naam Rosevelt of Roosevelt zou kunnen zijn: veld met rozen, de bloemensoort. Een andere mogelijkheid is dat het om een rietveld gaat. Uit etymologische woordenboeken blijkt dat in het middeleeuws Latijn met het woord "ros" riet werd bedoeld. Het huidige Franse woord "roseau" voor riet herinnert daar nog aan. Een van de verklaringen voor de Nederlandse plaatsnaam Roosendaal is "rietdal".

Rosevelt lokaties (niet toegankelijk)

In en rond Oud-Vossemeer zijn diverse gebouwen en lokaties die verbonden zijn met de Nederlandse tak van de familie Rosevelt. De gebouwen zijn helaas niet toegankelijk.

In het Ambachtsherenhuis hangt een wapen van J.W. van Rosevelt, ambachtsheer omstreeks 1770. Het ambachtsherenhuis is niet toegankelijk, maar via hun eigen website (zie hieronder) kun je er wel virtueel in rondkijken.

"Het Roosevelthuis". Op de lokatie die tegenwoordig als Raadhuisstraat 38 wordt aangeduid, bevond zich heel vroeger een huis wat tussen 1648 en 1670 bewoond werd door enkele Oud-Vossemeerse Roosevelts. In 1936 liet A. de Rijke, de eigenaar van het pand wat er toen stond, het wapen van de Roosevelts boven de deur schilderen. Dit huis, wat enige tijd het "Roosevelthuis" genoemd werd, viel in 1970 onder de slopershamer. Het kozijn met de naam Roosevelt werd aan het streekmuseum "de Meestof" in St.Annaland geschonken. De woning die er nu staat heeft behalve de lokatie verder geen connectie met de Roosevelt, en is ook niet toegankelijk. Wel hangt sinds 2011 een plaquette aan de gevel.

In de Nederlandse Hervormde Kerk komt de familienaam voor op een doopvont en een kroonluchter, ooit geschonken door de familie Rosevelt. De kerk is niet toegankelijk.

Ook de kerk in Scherpenisse, waar een vergelijkbare kroonluchter hangt, is niet toegankelijk.