Oud-Vossemeer

Het dorp Oud-Vossemeer ligt op het eiland Tholen, op de grens tussen Zeeland en Noord-Brabant. De voorouders van de Amerikaanse president Roosevelt komen waarschijnlijk uit deze plaats. Oud-Vossemeer was ooit onderdeel van de heerlijkheid Oud- en Nieuw-Vossemeer en Vrijberghe. Dit ontstond na de inpoldering van de Kerkepolder in de 15e eeuw. Tegenwoordig ligt Oud-Vossemeer in Zeeland en Nieuw-Vossemeer in Noord-Brabant.

Oud-Vossemeer heeft nauwe banden met een bekende presidentsfamilie uit de Verenigde Staten: het geslacht Roosevelt. In het begin van de 17e eeuw emigreerde de stamvader van het geslacht Roosevelt vanuit Nederland naar Nieuw-Nederland (New York). Aannemelijk is dat deze Claes Martensen van Rosenvelt uit Oud-Vossemeer kwam. Tot in de 18e eeuw hebben meerdere ‘t Rosevelts in Oud-Vossemeer gewoond. Verschillende Amerikaanse Roosevelts bezochten het Zeeuwse Oud-Vossemeer. Onder meer een neef van president Theodore Roosevelt kwam er in 1929 en 1934 bij zijn naspeuringen naar de familiegeschiedenis. Eleanora, de weduwe van president Franklin Delano Roosevelt, bracht in 1950 een bezoek aan het dorp.

Het Wapenschild van de familie Roosevelt hangt in het Ambachtsherenhuis. Daar is ook het Roosevelt Informatiecentrum ingericht. Het werd in 2016 in gebruik genomen door prinses Beatrix in aanwezigheid van een nazaat van de Roosevelts.

Op het hoogste punt van Oud-Vossemeer is de kerk gebouwd, hiervoor staat een monument dat de vier vrijheden aangeeft. Deze werden ooit door president Franklin Delano Roosevelt geformuleerd.
De kerk is gewijd aan Sint Johannes de Doper. De kruiskerk heeft een ingebouwde toren uit 1450. Het schip en het koor van de kerk werden in de tweede helft van de 15e eeuw gebouwd.

Aan de rand van het dorp staat molen de Jager uit 1850. De witte, ronde, stenen molen wordt gebruikt voor het malen van graan. Op vrijdag en zaterdag is de molen te bezichtigen en is de molenwinkel geopend.

Elk voorjaar wordt de Ronde van Oud-Vossemeer gereden. De wielerronde is de eerste wedstrijd in het Zeeuwse wielerseizoen. Kijk voor dit en andere evenementen in en rond Oud-Vossemeer op onze evenementen kalender.