Poortvliet Landschap

Poortvliet

Het dorp Poortvliet ligt op het eiland Tholen in Zeeland. Het dorp is in Zeeland vooral bekend vanwege de grote meubelboulevard die er gevestigd is. Poortvliet wordt voor het eerst vermeld rond 1200. Het is ontstaan rondom een inbraakgeul van de Pluimpot. Tholen was vroeger een reeks van losse eilanden met daartussen grote en kleine geulen. De Pluimpot was een van de grootste geulen. In 1957 is de Pluimpot afgesloten, tegenwoordig is het een natuurgebied met veel vogels.

Kerk in Poortvliet

Poortvliet ligt binnen een van de oudste bedijkte gebieden, het ligt in de grootste polder van het eiland Tholen. De gotische kerk laat duidelijk zien dat Poortvliet in de Middeleeuwen van enig belang was. De Sint-Pancratiuskerk bestaat uit een kerk en een toren. De toren is halverwege de 14e eeuw gebouwd, de kerk een eeuw later.

Molen de Korenaar in Poortvliet

Molen de Korenaar is in 1710 gebouwd. De molen kwam bij de bouw al uit het lood te staan en staat op heden nog altijd scheef. De Korenaar maalde graan maar is tijdelijk niet in gebruik en staat te koop. Vroeger had Poortvliet nóg een molen, de Graanhalm uit 1851. Van deze molen resteert alleen nog de romp nadat de molen afbrandde.

Bij het Zuid Plantsoen staat een woonhuis uit de 18e eeuw, met daarvoor een prachtige tuin met waterpartij. Hier woonden vroeger onder anderen de burgemeesters van Poortvliet.

Poortvliet willie wartaal

Willie Wartaal is geboren in Poortvliet. De rapper uit De Jeugd van Tegenwoordig werd op Zeeuwse grond geboren maar groeide daarna op bij zijn moeder in Amsterdam. Willie Wartaal, Olivier Mitshel Locadia, is onder meer presentator en rapper. Hij is bekend van de hit ‘Watskeburt?!’ met de Jeugd van Tegenwoordig.

Kruytenbrug Poortvliet

Aan de rand van Poortvliet ligt Landschapscamping Kruytenburg. Campinggasten mogen gebruik maken van de kruiden die hier in de eigen kruidentuin groeien. Eens per jaar wordt er een Fair gehouden op Kruytenburg. Kijk voor meer evenementen in en rond Poortvliet op onze evenementenkalender.