Vuurtoren Scherpenisse -Cor Oudesluijs (DNA beeldbank)

Scherpenisse

Het dorp Scherpenisse ligt op het eiland Tholen en ligt op een steenworp afstand van Nationaal Park Oosterschelde en natuurgebied De Pluimpot. De polders van Scherpenisse behoren tot de oudste van het eiland.
In de 13e eeuw komt de naam Scarpenisse als naam van een eiland voor. De Germaanse benoeming voor een spits uitstekend land in zee. Maar, het kan ook zijn dat Scherpenisse zijn naam te danken heeft aan een persoon die dit land ooit bezat.

kerk van Spijkenisse

De NH kerk in het dorp dateert uit de 15 en 16e eeuw en is in Gotische stijl gebouwd. Alleen het schip en de toren van de kerk zijn bewaard gebleven. Vroeger was de kerk veel groter, maar een deel van de kerk is in de 18e eeuw verloren gegaan.

In het voormalige gemeentehuis op de Hoge Markt zit een Gildenkamer, waar nog jaarlijks leden van het Kloveniersgilde bijeenkomen. De schutters van het Gilde beschermden vroeger de ingezetenen van het bestuur van Scherpenisse. Het voormalige gemeentehuis van Scherpenisse werd in de 16e eeuw gebouwd door Maria van Nassau, de oudste dochter van Willem de Zwijger. Bij het pand aan de Hoge Markt stopte vroeger de postkoets waarmee de post van Walcheren naar Holland werd vervoerd. Tegenwoordig is er een restaurant gevestigd.

Watertoren van Spijkenissen

Een blikvanger in het dorp is de ruim 52 meter hoge watertoren. De toren is in 1922 gebouwd en heeft een inhoud van 350 kubieke meter. Een watertoren diende vroeger om de druk in het waterleidingnet constant te houden.

Scherpenisse molen de Korenbloem

Aan de Westkerkseweg staat molen De Korenbloem uit 1872. De molen kwam bij de bouw uit het lood te staan. De korenmolen heeft tot een restauratie in 2009 scheef gestaan. Er zijn geen bezoektijden bekend van de molen.

Weekmarkt Scherpenisse 2015

Eens in de week is er een kleine markt in Scherpenisse. Kijk in onze evenementenkalender wat er nog meer te zien en doen is in Scherpenisse.