Molen Sint Philipsland

Sint Philipsland

Het dorp Sint Philipsland (Flupland) heeft dezelfde naam als het eiland waar het op ligt. Het dorp ligt pal aan de Krabbenkreek. Het is het oudste dorp op het eiland Sint Philipsland. Het eiland Sint Philipsland is ontstaan door het bedijken van een aantal schorren in de 15e eeuw. Rond 1645 is het dorp Sint Philipsland ontstaan, als een nederzetting in het zuidoosten van het eiland. Het is een typisch ringvoorstraatdorp. De Voorstraat loopt recht op de Kerkring uit, waar de kerk in het midden staat.

kerk Sint-Philipsland

De NH kerk aan de Kerkring is in 1668 gebouwd. Het is een zaalkerk met een typisch torentje op het dak, een zogenoemde dakruiter. Het is één van de in totaal drie kerken die het dorp telt.

Watertoren Sint Philipsland

Aan de rand van Sint Philipsland staan drie beeldbepalende gebouwen vlak bij elkaar. Aan de Provinciale weg ligt de watertoren. De toren is in 1925 gebouwd en heeft een waterreservoir van 125 kubieke meter. Een watertoren werd vroeger gebruikt om de druk in het waterleidingnet constant te houden.

Molen Sint Philipsland

Op de Oostdijk ligt Korenmolen De Hoop, een grondzeiler uit 1724. De molen staat in de Molendatabase te boek als de kleinste, echte molen in Zeeland. De Hoop is op afspraak te bezichtigen. Vlak naast de molen staat het Leugenkot. Ofwel het praathuis van het dorp. Hier worden de laatste nieuwtjes van het dorp en in de wereld besproken.

Krabbenkreek

Door de ligging aan de Krabbenkreek, vind je buitendijks achter de Zuiddijk ook een strandje. Er zijn verder geen voorzieningen, maar je hebt er prachtig uitzicht over de Krabbenkreek en het eiland Tholen. Via het Mastgat loopt de Krabbenkreek uit op de Oosterschelde. Nationaal Park Oosterschelde is het grootste nationaal park van Nederland.