Paalhoofden Zwin Zeeuws-Vlaanderen

Typisch Zeeuws

Zeeuwen staan doorgaans bekend als nuchter. ‘Doe ma hewoon, dan doe je á hek henoeg’. Die nuchtere volksaard komt door het leven in een land aan zee. Het lijkt alsof het hele land met het getij meegaat. Het leven komt en gaat zoals het gaat. Zeeuwen doen alles op het gemakje. Dat ervaar je ook als je in Zeeland bent. Hier kom je tot rust.

Oesters spoelen

De Zeeuwen hebben ook zo hun eigen gewoonten en uitspraken. Als je hier een tijdje bent, leer je die vanzelf kennen. Als een Zeeuw zegt: ‘Laet ma doe’ (laat maar doen), dan betekent dat het niet meer hoeft. Maar kom vooral uit de startblokken als hij het over ‘buzze geve’ heeft. Gas erop! 

Zeeuwse Spreuk

Natuurlijk moet je dan niet kop over klôôten te werk gaan. Die uitdrukking is allesbehalve schunnig: het betekent ‘overhaast’. Een beetje gestolen uit het Vlaams, maar daar betekent het ‘overhoop’. En hoe vervelend het ook klinkt in het Nederlands om ‘hè’ aan het einde van een zin te gebruiken, het Zeeuwse ‘eej’ verveelt nooit. 

Babbelaars maken in klederdracht

Hosternokke is een scheldwoord dat de meeste Zeeuwen makkelijker in de mond nemen dan de meer onbeschofte versie in het Nederlands. Als je druuzig bent, heb je niet veel geduld. Vraagt een Zeeuw of je hlad besuukert bin, dan vraagt hij niet naar je suikergehalte, maar of je niet goed bij je hoofd bent. 

   Trekpaard met veulen

Als je denkt dat Zeeuwen energieverspillers zijn als ze het over een kacheltje an d’n diek hebben, dan heb je het mis. Het is een veulen aan de dijk. Tjoeken of tiek is een kuiken en een puute, dat is een kikker. Enig idee wat deze zin betekent? De huus hooj mi kluuten nae de puuten in d’n dulve. Als je het weet, dan spreek je volwaardig Zuud-Bevelands

Meer over Zeeland

Kijk ook eens op www.zalig-zeeland.com.

Gerelateerde tags: