Arnemuiden

Vissersdorp Arnemuiden en historische werf Meerman

Arnemuiden

Arnemuiden, Erremuu, is vooral bekend van het lied ‘De klok van Arnemuiden’. Het wordt nog steeds als vissersdorp bestempeld, hoewel er al jaren geen haven meer is.

Arnemuiden kreeg ooit in de 16e eeuw stadsrechten en is eigenlijk een smalstad. Daarvoor was er Oud-Arnemuiden, het wordt in 1223 genoemd in de archieven. Het dorp werd rond 1440 door rivier De Arne verzwolgen en verging. Zo’n twintig jaar later werd het huidige Arnemuiden gesticht.

De haven van Arnemuiden was in de 15e en 16e eeuw een van de belangrijkste van Zeeland. De smalstad had in die tijd meer herbergen dan Middelburg. De vreemdelingen die Arnemuiden aandeden hadden handelswaar bij zich uit verre streken. Soms wordt daar nu nog bij opgravingen iets van teruggevonden.

Al tijdens de Gouden Eeuw liep de welvaart in Arnemuiden terug. Doordat de haven verzandde werd Arnemuiden onbereikbaar voor grote schepen. Veel inwoners trokken weg en panden kwamen leeg te staan en kwamen in verval. Toen ook eind 18e eeuw de zouthandel ten eind kwam, zocht men ander inkomstenbronnen zoals de visserij.

Arnemuiden werd daarna beroemd vanwege de garnalenvisserij. De vissers gebruikten daarvoor de hoogaars, een platbodem met een spitse voorsteven. Vanwege de bouw was deze boot ultiem geschikt voor varen in ondiep water. Door de afsluiting van het Sloe, verloor het dorp de open verbinding met zee. De vissersvloot week uit naar Vlissingen, waar nu nog boten uit Arnemuiden liggen.

Bij de Historische Scheepswerf C.A. Meerman kun je zien hoe de traditionele hoogaarzen gebouwd werden. De scheepswerf heeft in zijn hoogtijdagen meer dan 200 hoogaarzen afgeleverd. De werf is in oude staat hersteld en te bezichtigen.

Arnemuiden is een van de laatste dorpen in Zeeland waar nog klederdracht wordt gedragen. Het bepaald niet meer het straatbeeld maar als je goed oplet kom je nog bewoners in dracht tegen. Zeker tijdens feestdagen zoals de jaarlijkse Visserijdag.

Tijdens de jaarlijkse Visserijdag in Arnemuiden kun je alles zien dat met de traditionele (garnalen)visserij in het dorp te maken heeft. Er zijn demonstraties van netten knopen, garnalen pellen en je kunt gratis lekker vis eten. Kijk voor dit en andere evenementen in Arnemuiden op onze evenementenkalender.

Lees verder
Arnemuiden

Dorpskerk in Arnemuiden

  • kerk
  • monument
  • cultuur
  • arnemuiden
Arnemuiden

Museum van visserij, streekdracht en historie

  • programmaonderdeel
  • groepsuitje
  • arnemuiden