Grijpskerke

Munnikenhof Grijpskerke

Grijpskerke

Hrieps, ofwel Grijpskerke, is een klein maar levendig dorp op het platteland van Walcheren. In de omliggende dorpen staat het bekend als ‘t geitedurp. Omdat vroeger de geitenfokkerij hier een rol van betekenis speelde. Het dorp zou aanvankelijk ‘Garijp’ hebben geheten, wat ‘landstreek’ betekend. Later is daar ‘kerke’ aan toegevoegd.

Munnikenhof Grijpskerke.

Grijpskerke dankt zijn bekendheid vooral aan ‘t Munnikenhof, de voormalige buitenplaats van staatsman en dichter Jacob Cats. ‘t Munnikenhof werd in de 13e eeuw gesticht door de abdijheren van de Norbertijner Abdij in Middelburg. Dichter Jacob Cats kocht het kasteel in de 17e eeuw. Hij heeft er de meeste van zijn gedichten geschreven. Hij stichtte een boerderij op de grond van het hof. Tegenwoordig is het een vakantieoord met minicamping en vakantiehuizen.

kerk Grijpskerke

De kerk in het hart van het dorp was vroeger ook het hart van het sociale leven. Grijpskerke was in 1190 al een parochie. De eerste kerk, waarschijnlijk van hout, was gewijd aan Maria. De huidige kerk, was gewijd aan aartsengel Michael. De beuken van de huidige Michaëlskerk stammen uit de 14e en 15e eeuw.

Grijpskerke molen

Een ander beeldbepalend gebouw in het dorp is molen ‘t Welvaren. De stenen grondzeiler staat op een bergje en is gebouwd in 1801. De molen werd rond 1982 als woning ingericht. Door de aangebouwde woning en het ontbreken van een bovenwiel, kan de molen niet draaien.

Boerderij Wilhelmina’s Oord aan de Mariekerkseweg dateert waarschijnlijk uit begin 16e eeuw. De boerderij is een van de oudste op Walcheren. Vlakbij Grijpskerke ligt het gehucht Buttinge met de Middellandse Zeetuin. Daar kun je kennismaken met boom- en plantensoorten uit Zuid-Europa.

 

Hrieps festival Grijpskerke

Het dorp ontleent de naam Hrieps ook deels aan het jaarlijkse muziekfestival dat er gehouden wordt. Hrieps trekt van heinde en verre festivalgangers en is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een festival met vijf grote feesttenten en duizenden bezoekers. Voor een overzicht van alle evenementen in Grijpskerke kun je in onze evenementenkalender kijken.

 

Gerelateerde tags: