Natuurlandschap van Meliskerke

Meliskerke

Meliskerke, Melis, is een echt dorp op het Walcherse platteland, zoals een dorp hoort te zijn. Met een bakker, een slager en een supermarkt. Niet alleen de dorpsbewoners weten dit, toeristen en bewoners uit andere dorpen komen hier ook om hun brood of een verse bolus.

Kerk van Meliskerke

Het dorp ligt in het hart van Walcheren. Het wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde van de bisschop van Utrecht, als Meilofskerca. Meliskerke is altijd een agrarisch dorp geweest met een overwegend christelijke gemeenschap.

Het oudste gebouw in het dorp is de Odulphus kerk. De toren van deze kerk staat 60 centimeter uit het lood. Tijdens de bouw verzakte de boel, waardoor de toren uit het lood kwam te staan. Dat is altijd zo gelaten en nu is het een van de kenmerken van het dorp.

Meliskerke kreeg landelijke bekendheid door het boek ‘Dorsvloer vol confetti’. Schrijfster Franca Treur groeide op op het platteland bij Meliskerke. Ze omschrijft in het boek het leven van een meisje dat begin jaren ‘90 opgroeit in een streng gelovig gezin in Zeeland. Het boek is ook verfilmd, waarmee het dorp Meliskerke ineens landelijk op de kaart stond

Authentiek Meliskerke

De kern Meliskerke is niet groot met een kleine 1500 inwoners, toch heeft het dorp 10 winkels. Onder meer een ambachtelijke bakker en slager, een supermarkt, een boekwinkel en een bloembinderij.

Ringrijden Meliskerke

Naast de dagelijkse gang van zaken heeft Melis in de zomermaanden ook speciale evenementen zoals rienkrieë. Op de rug van een ongezadeld paard moet in galop over een baan gedraafd worden. De ringrijder moet ondertussen met een lans een ring proberen te steken. Kijk voor een overzicht van alle evenementen in Meliskerke in onze evenementenkalender. 

Gerelateerde tags: