Kerk Open Haven Oost-Souburg

Oost-Souburg

Het dorp Oost-Souburg op Walcheren ligt tussen steden Vlissingen en Middelburg. Het is vooral bekend vanwege de Karolingische ringwalburg die er nog ligt. En een aantal bekende voetballers komen uit dit dorp waaronder Danny Blind en de broers Gérard en Dennis de Nooijer.

Oost-Souburg Karolingische burg

Oost-Souburg is ooit ontstaan rondom de Karolingische burg, de Sudburgh. De burg beschermde bewoners tegen invallen van de Vikingen. Een burg is een terrein omringd door wallen. Bij opgravingen in de 20e eeuw is de burg onderzocht en in kaart gebracht. Het is de best bewaard gebleven burg in Zeeland. De wallen zijn hersteld en er is een toegangspoort hersteld zodat je de burg kan bekijken.

Oost-Souburg-Open Haven

Oost-Souburg wordt door het Kanaal door Walcheren gescheiden van West-Souburg. Bij het ontstaan van het dorp was het nog één Souburg. Rond 1162 verschijnt de naam ‘Subburgh’ in de archieven. Pas later, in 1247, wordt Oost-Souburg een zelfstandige parochie. Rond die tijd werd het dorp vooral bekend als bedevaartsoord. De parochiekerk, gewijd aan de heilige maagd Maria, trok mensen van heinde en verre naar Oost-Souburg. In een nis van de kerk stond een, naar verluid, wonderdoend Mariabeeld. Tijdens de Beeldenstorm is dit beeld verbrijzeld. De kerk aan het Oranjeplein in Oost-Souburg staat er nog steeds. Tegenwoordig heeft de kerk de naam Open Haven en wordt gebruikt door de protestante gemeente. De kerk en toren zijn Rijksmonumenten.

Korenmolen de pere Oost-Souburg

Molen De Pere hoorde van oorsprong bij West-Souburg. Door de aanleg van het Kanaal door Walcheren, kwam De Pere op Oost-Souburgs grondgebied te staan. De korenmolen is nog in gebruik en wordt bijna dagelijks gedraaid door een beroepsmolenaar.

OmroepZeeland Oost-Souburg

In de Kanaalstraat van Oost-Souburg is de regionale omroep gevestigd. Omroep Zeeland heeft de redactie in het voormalig gemeentehuis. De televisiestudio is er later aangebouwd.

Twee keer per jaar wordt op het dorp de Karolingenmarkt gehouden. De doorgaande straat in het dorp, de Kanaalstraat, is dan afgezet en staat vol met kramen. Voor meer informatie over deze en andere evenementen in Oost-Souburg, kijk op onze evenementenkalender.

Gerelateerde tags: