Wat maakt Veere bijzonder

Historisch Veere is een plek waar je de geschiedenis letterlijk op straat vindt. Dwalend door de straten zie je de Schotse Huizen, waar in hoogtijdagen de handel plaatsvond. De Grote Kerk is een van de kenmerkende gebouwen van de stad. Aan de imposante afmetingen kun je zien dat Veere vroeger een welvarende plaats was. De Campveerse Toren is nog een overblijfsel van de vroegere stadsverdediging.

Grote Kerk

De Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk is een van de boegbeelden van Veere. Het grote gebouw is in de 14e eeuw gebouwd. Sindsdien heeft het allerlei functies gehad, zoals hospitaal en armenhuis. Het is tegenwoordig een cultureel bolwerk waar tentoonstellingen, concerten, theatervoorstellingen en festiviteiten worden gehouden. De imposante afmetingen van de kerk herinneren aan de vroegere rijkdom en macht van de handelsstad Veere.

Schotten

De heren van Veere hadden grote invloed op de welvaart van hun stad. Onder meer door familiebanden tussen hen en het Schotse koningshuis, werd Veere de stapelplaats voor Schotse goederen. Dat wil zeggen dat alle handel afkomstige uit Schotland, alleen in Veere verkocht mochten worden. Wol was veruit het belangrijkste product. Het werd onder meer gebruikt in de Vlaamse lakenindustrie.

Schotse Huizen

De Schotten kregen hierdoor allerlei voorrechten in de stad. Ze hadden eigen pakhuizen, kantoren en zelfs een eigen kerk met dominee. De Schotse Huizen, het ‘Lammeken’ en ‘In de Struijs’, herinneren aan de Schotse invloeden in Veere. De Schotse Huizen zijn een deel van het Museum Veere. Op de Schotse zolder wordt het verhaal van de Schots-Veerse handelsrelatie verteld en het verhaal van het maritieme verleden van Veere. Het andere deel van Museum Veere is gevestigd in het oude stadhuis aan de Markt.

Oranjes

Havenstad Veere heeft van oudsher een band met de Oranjes. Willem van Oranje kocht in 1581 het markiezaat Veere. Sindsdien zijn al zijn nazaten tot op de dag van vandaag markies van Veere. Vrijwel alle stadhouders of vorsten van Oranje hebben Veere eens of meerdere keren bezocht.

Stadhuis

In het oude Stadhuis hangen in de raadzaal portretten van alle markiezen en markiezinnen van Veere. Ook hangt er de stamboom van het huis van Oranje-Nassau. Je kunt de Oranjeroute Veere lopen die langs alle plekken gaat waar Oranjes in Veere zijn geweest. En Veere is ook opgenomen in de (inter)nationale Oranjeroute. De route van in totaal zo’n 2500 kilometer gaat langs alle steden die een band hebben met het huis Oranje-Nassau.

Campveerse Toren

Aan de rand van Veere staat de Campveerse Toren. Een monumentale verdedigingstoren uit de 15e eeuw. De toren was onderdeel van vestingwerken rondom de hele stad. De toren functioneerde ook als stadsherberg. Willem van Oranje en zijn vrouw Charlotte de Bourbon hebben er in 1575 hun huwelijksmaal gebruikt. Tegenwoordig is de toren in gebruik als hotel-restaurant. Auberge de Campveerse Toren is een van de oudste herbergen van Nederland.

Veerse Meer

Historisch Veere ligt aan de rand van het Veerse Meer. Vanaf het water zie je de stad al van ver liggen, met het kenmerkende silhouet van de Grote Kerk. Je kunt vanaf het water direct de haven van Veere binnenvaren. Vanaf de terrassen aan de haven heb je mooi uitzicht over het Veerse Meer. Op drukke dagen is het een wirwar aan kleurige zeilen op het water. Veel fietsers en wandelaars doen ‘een rondje Veerse Meer’ met als start- of eindpunt de stad Veere.