Zoutelande

Wat maakt Zoutelande bijzonder

Zoutelande, het Zeeuwse dorp achter de hoge Walcherse duinen. Zoetelande is een veel bezocht dorp. Met name in de zomermaanden komen veel badgasten en zonaanbidders naar de Walcherse badplaats. Veel fietsers en wandelaars vinden via de verschillende duinpaden ook hun weg naar Zoutelande. Het duindorp is een van de kustplaatsen met de meeste zonuren.

Hond in de duinen van Zoutelande

Strand

Zoutelande heeft stranden op het zuiden. Door deze ligging wordt Zoutelande ook wel de Zeeuwse Rivièra genoemd. Rustig, beminnelijk en plezierig. Dat is hoe Zoutelande bij veel mensen bekend staat. Een heerlijke familiebadplaats. Een smalle rij duinen en een dijk scheiden het dorp van het water. De Westerschelde. De duinen zijn de hoogste van de omgeving. Het strand heeft de Blauwe Vlag. Een erkenning voor een schoon en veilig strand.

Catharinakerk

In het midden van het dorp staat de 13e/14e eeuwse Catharinakerk. De kerk met de stenen, vierkante toren is een markant gebouw. Je ziet de kerk vanaf de duinen en vanaf de wandelboulevard langs de stranden van Zoutelande, goed liggen. Daar omheen heeft zich in de loop der jaren het dorp gevormd. Met veel restaurants, winkels, accommodaties en faciliteiten die bij een toeristendorp horen.

Restauratie

Bij een grote restauratie in 2011 is de Catharinakerk opnieuw ingericht. Ook zijn de door het zout aangetaste binnen- en buitenmuren opnieuw gevoegd. In plaats van banken, kreeg de kerk stoelen. Het gebouw wordt voor meerdere doeleinden gebruikt.

Toeristenkerk

In de zomermaanden gaan veel gasten op zondag naar de kerkdienst in de openluchtkerk. De Toeristenkerk Sint Catharina is een Rooms Katholieke kerk die na de Tweede Oorlog is gebouwd voor de vele gasten in Zoutelande. De kerk heeft een groot open middenstuk met vier bomen en daaromheen staat een overdekte galerij. De kerkgangers pakken zelf hun stoel en zoeken een plek in het middenstuk. Als het regent, zitten ze onder de galerij.

Bunkermuseum

Vlakbij de hoge duinen van Zoutelande, ligt het Bunkermuseum. Het bestaat uit twee verschillende bunkers. Een personeelsonderkomen en een observatiebunker. De bunkers liggen bij duinovergang ‘t Pauwtje en vanuit de hoger gelegen observatiebunker heb je prachtig uitzicht over de duinen die tot de hoogste in Nederland behoren.

Atlantikwall

De bunkers vallen onder Stichting Bunkerbehoud. Die heeft een aantal Walcherse bunkers ingericht waarin de Atlantikwall centraal staat. Deze verdedigingslinie van de Duitse bezetter liep van Noorwegen tot de Spaanse kusten. Het Bunkermuseum is van 1 mei tot eind oktober op woensdag- en zondagmiddag te bezoeken.

Kustmarathon strand

Kustmarathon

Elk jaar in het eerste weekend van oktober is Zoutelande het centrum van één van de grootste sportevenementen in Zeeland: de Kustmarathon. Het is naar verluidt de mooiste en zwaarste marathon van Nederland. Het parcours van ruim 42 kilometer start in Burgh-Haamstede en gaat onder meer over de Oosterscheldekering en de Walcherse stranden. De finish is in Zoutelande. Op zaterdag is de hardloopwedstrijd, op zondag is de wandelmarathon. Daarnaast is er ook een mountainbikerit, allen over hetzelfde parcours.

Publiek

Minstens even bijzonder als het parcours, is het publiek dat in grote getale op de Kustmarathon afkomt. Overal langs de wegen en stranden staan mensen om de sporters aan te moedigen. Zeker in de laatste, zware, kilometers maakt de enthousiaste menigte het verschil. Voortgedreven door een klappende en joelende menigte is het nèt iets minder zwaar om de laatste kilometers door duin, strand en zand te zwoegen.