Zeeland Land in Zee

Zeeland is geen moment hetzelfde. Het is een land van contrasten. Er zijn altijd nieuwe overkanten te ontdekken. Er is 650 kilometer kustlijn, er is eb en er is vloed. En de zeewind zorgt de hele dag door telkens voor een andere belichting.

Slaapstrandhuisjes

Stranden

De kustlijn van Zeeland is ongeveer tien keer die van België. Geen wonder dat strandgangers en andere waterliefhebbers Zeeland weten te vinden. Met 650 kilometer kustlijn die ook nog eens grillig verloopt, vind je hier altijd wel ergens een strand. Van de grote Noordzeestranden met volop faciliteiten tot de kleine baaitjes en dorpsstrandjes aan de Grevelingen, Oosterschelde en Westerschelde. De stranden van de gemeenten Veere en Schouwen-Duiveland behoren tot de meest duurzame kustbestemmingen ter wereld. Ontdek de stranden in Zeeland.

Surfer DAM-X | credits: Carlijn Pijl
Foto credits: Carlijn Pijl

Leef je uit

Zeeland nodigt je uit om buiten actief te zijn. Overal kun je je uitleven, je zit niemand in de weg. De extreme watersporters hebben hun eigen stukken strand. Je ziet er op een winderige dag een bonte verzameling van kites in de lucht of windsurfzeilen op het water.  

Verdronken land saeftinge

Contrastrijke natuur

Waar water en land elkaar ontmoeten, vind je de mooiste natuur. Zeeland loopt over van de natuur. Het land wordt gevormd door het water en andersom. Dat levert prachtige en dynamische natuurgebieden op waar altijd iets verandert. Er zijn uitgestrekte bossen, beschermde polderlandschappen en de hoogste duinen van het land. Al die natte, droge, zilte en zoete natuur heeft één ding gemeen: ze is zo toegankelijk mogelijk gemaakt.

Foto credits: Tom Doms

Festivals en evenementen

Als je naar het festivalaanbod kijkt, zou je zweren dat je met een joekel van een provincie te maken hebt. De vele tientallen Zeeuwse festivals en evenementen zijn stuk voor stuk totaal verschillend, maar hebben één overeenkomst: een organisatie met een neus voor creativiteit, locatie en sfeer. Festivals in Zeeland betekent cultuur met een Z. 

Zeelandbrug Colijnsplaat

Bruggen en dammen

Zeeland is een eilandenrijk. Een archipel tussen zeearmen. Altijd al geweest. Vroeger bestond Zeeland uit nog veel meer eilanden. Die zijn voor een deel verdronken en voor een deel aan andere eilanden vastgepolderd. Schepen vormden lange tijd de enige verbinding over het water tussen de Zeeuwse eilanden. Tegenwoordig verbinden bruggen, dammen en tunnels de eilanden onderling. 

Brug Zierikzee

Dorpen en Steden

Er is altijd hard gewerkt, gehandeld en gevist in Zeeland. Daar zijn veel Zeeuwen rijk van geworden en dat zie je terug in de Zeeuwse binnensteden. Daar vind je flinke pakhuizen en hoge herenhuizen. In de kleinere straten staan oude woningen, winkels en werkplaatsen van middenstanders en ambachtslieden. En in de kleinste straten en stegen woonde het werkvolk. Rondom de Zeeuwse binnensteden vind je vaak nog resten van verdedigingswerken uit verschillende periodes. Bedoeld om de steden te beschermen tegen Vlamingen, Hollanders, Spanjaarden en Fransen.

Pan mosselen

Zeeland Culinair

Een land aan zee heeft een zilte keuken. Je eet hier mossels, oesters, kreeft en kokkels. Vers uit zee, zo op je bord. De dichtheid aan sterrenrestaurants is hier enorm. De chefs maken gebruik van alles wat Zeeland te bieden heeft. Uit het water en van het land. Zeekraal en lamsoren als groenten. Vlees dat al een licht zilte smaak van nature heeft, omdat de dieren hier op zilte gronden grazen. Je vindt het alleen hier, bij de bron.

Gerelateerde tags: