Zeeuws-Vlaanderen

• dagje uit
  • hulst
Cadzand, Retranchement

MTB Grensstreek (rode lus)

• fietsen
  • route
  • cadzand
  • retranchement
Nummer Een

Het Voorland

• nummer een
Veerhaven Breskens, Veerhavenweg Vlissingen
KORTING

Westerschelde Ferry (Fietsvoetveer Vlissingen - Breskens)

• veerdienst

tussen Sas van Gent en Sluiskil

Papeschorpolder

• natuurgebied
  • tussen sas van gent en sluiskil
Cadzand-Bad

Park Welgelegen

• bungalowpark
  • verhuurkantoor
  • bungalow
  • cadzand-bad
Koewacht

Plasschaert

• koewacht
Cadzand

B&B De Hemelse Vrede

• bed-and-breakfast
  • cadzand
Toon meer

Ideeën en verhalen

Zeeuws-Vlaanderen

Omgeven door de Westerschelde en de Noordzee is Zeeuws-Vlaanderen met zijn uitgestrekte stranden een geliefde bestemming van badgasten en natuurliefhebbers. Het eiland heeft twee belangrijke natuurgebieden. Het Zwin, in het westen, is een bekende vindplaats van 40 miljoen jaar oude haaientanden. Het Verdronken Land van Saeftinghe, in het oosten, is het grootste schorrengebied van Europa. Zeeuws-Vlaanderen ligt tegen België aan en heeft daardoor een Bourgondische sfeer. Toch doen de stranden, duinen en uitgestrekte polders heel Zeeuws aan. Wandelend of fietsend door Zeeuws-Vlaanderen kom je in plaatsen zoals artistiek Groede of mosseldorp Philippine. Maar ook in vestingsteden zoals Hulst of Sluis.

Geschiedenis

Het oostelijk en westelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen werd vroeger gescheiden door De Braakman, een oude zeearm. Breskens (in de volksmond Bresjes) bestond ooit uit vele eilandjes. Het Zwin was ooit een fikse zeearm die Brugge via Damme met de Noordzee verbond. Zeeuws-Vlaanderen maakte tot 1600 deel uit van het graafschap Vlaanderen. Het werd als Staats-Vlaanderen tot 1795 bestuurd door de Staten Generaal van de Noordelijke Nederlanden. Vanaf juli 1814 werd Zeeuws-Vlaanderen onderdeel van de provincie Zeeland.

Terneuzen, Zaamslag en Axel waren vroeger eilanden die door Middelburg bestuurd werden. De streek heeft daardoor een calvinistisch karakter. Het oostelijk deel van het eiland heeft nog steeds een sterk katholiek karakter. Zeeuws-Vlaanderen wordt ook wel een ‘landje apart’ genoemd, het heeft een eigen vlag en een eigen volkslied.

Dorpen en Steden

Aardenburg is de oudste stad van Zeeland, het kreeg in de 12e eeuw als een van de eerste steden in Nederland, stadsrechten. Sluis en Hulst zijn echte vestingsteden. In Hulst kun je over de 3,5 kilometer lange stadswallen lopen. In Sluis staat het enige stadhuis met een belfort in Nederland. Het artistieke dorp Groede staat bekend om zijn paptaarten. Een lekkernij die de landeigenaren vroeger aan de boeren aanboden na het betalen van de pacht.

Voor meer achtergrondinformatie over Zeeuws-Vlaanderen, kijk ook eens op zalig-zeeland.com