Axel

Plan je ideale dagje uit

Het dorp van de Êêrpelkappers

Axel

Axel is een van de weinige steden in Nederland die een duidelijk te herkennen klederdracht heeft. Een Êêrpelkapper (inwoner van Axel) herkende je vroeger dan ook aan de typische dracht.

Rond 1000 na Christus werd de West-Zeeuws-Vlaamse stad al in de boeken genoemd. De plaatsnaam zou ‘kasteel aan het water’ kunnen betekenen. Axel verkreeg stadsrechten in 1183 van Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen.

De stad maakte in de Tachtigjarige Oorlog deel uit van de Staats-Spaanse Linies. In de Tweede Wereldoorlog werd Axel bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van kolonel Szydlowski. Iets waar een aantal straatnamen in de stad nu nog aan herinneren.

De zestig meter hoge watertoren in de stad, dateert uit 1936. Tegenwoordig is de begane grond een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen. Rondom de toren is een heemtuin met Zeeuws-Vlaamse gewassen aangelegd.

Het beeld ‘De Erpelkapper’ verwijst naar de bijnaam van Axelaars. Ze worden erpelkappers genoemd omdat ze vroeger na de aardappeloogst met hun kapper (schoffel) het land op gingen, in de hoop nog wat achtergebleven aardapppelen (erpels) te vinden.

Vergeet vooral je verrekijker niet mee te nemen als je naar Axel komt. Vanaf de watertoren heb je een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Bij helder weer zie je de schepen over de Westerschelde varen. Axel zelf trekt de aandacht met zijn zaterdagse weekmarkt. Maar ook golfers, zweefvliegers, fietsers, wandelaars en skaters kunnen hier hun hart ophalen, in de natuur van Smitsschorre.

Het meest opvallende kunstproject in de stad is van Han Deij. Zijn beelden en ook andere kunstobjecten en sculpturen zijn in de hele stad te vinden. Buiten de bebouwde kom ligt het 160 hectare grote natuurgebied Smitsschorre. Een deel daarvan is uitgeroepen tot kunstbos. Het heeft landschapskunst van twaalf kunstenaars.

Een bezoek aan Museum Het Warenhuis is een unieke ervaring. De geschiedenis van de streek, met als één van de hoogtepunten de collectie streekdracht, wordt op een bijzondere en interactieve wijze tentoongesteld. Daarnaast zijn er steeds wisselende tentoonstellingen. Het Foto- en Radiomuseum, van de gebroeders Witte, omvat een bijzondere collectie fototoestellen uit de periode 1860 tot 1950. Ook vind je hier radiotoestellen uit de periode dat de eerste geluidsgolven per radio werden doorgegeven.

Eén van de opvallendste monumenten is de in 1749/1750 gebouwde stenen korenmolen. De Axelse stadsmolen was de tweede stenen molen in Zeeuws-Vlaanderen. Hij is in het jaar 1911 van zijn wieken ontdaan. Sinds die tijd werd er machinaal gemalen in dit gebouw. Op zaterdagen wordt er gemalen en is de molen open voor publiek. Ook is de molen aangewezen als officiële trouwlocatie.

Natuurlijk kun je op eigen gelegenheid Axel en omgeving verkennen, maar het wordt nóg interessanter en leuker met een gids erbij. De gidsen van het Gidsenteam Zeeuwsch-Vlaanderen maken de wandelingen en groepsdagtochten gezellig en avontuurlijk.

Axel bruist door de talloze evenementen die er dagelijks georganiseerd worden. Een actueel overzicht van evenementen in Axel vind je in onze evenementenkalender.