Culinair genieten

In de beste keuken van Nederland, die van Oud Sluis***in Sluis, zwaait Sergio Herman de scepter. Trots zijn we ook op zijn resto-bar Pure C*in Cadzand-Bad. De Kromme Watergang** verwent ons bij voorkeur met vis die dagvers uit Breskens wordt aangeleverd; het etablissement zit op een dromerig plekje in Slijkplaat, nabij de Westerschelde. La Trinité*in Sluis is een restaurant met een ‘eigen swing’, zoals ze zelf zeggen en zag dat beloond met een ster. Eind 2011 kwamen de nieuwe sterren uit, en Zeeuws-Vlaanderen werd zowaar drie sterren rijker! Zo behaalde Restaurant Het Vlasbloemeken* in Koewacht zijn eerste ster,  evenals Pure C in Cadzand-Bad, een applaus waard. De Kromme Watergang ging van één naar twee sterren. Zeeuws-Vlaanderen heeft warempel de meeste sterrenrestaurants per hoofd van de bevolking, en er is nog meer te kiezen!

Onze Bourgondische streek kent meer restaurants en culinaire genoegens dan we hier kunnen noemen. Lekker eten is hier gewoon – of zijn we culinair een beetje verwend? Smul van de mosselen in mosselstadje Philippine. Proef het ‘witte goud’: asperges uit Zuiddorpe, de zilte zaligheden zeekraal en lamsoor, of het Saeftingher lam dat vooral rond Hulst op het menu staat. Je begrijpt wel waarom zoveel mensen de culinaire stadswandelingen door Hulst, Terneuzen en Sluis ondernemen.

Laat je verleiden door de vele streekproducten. Je mag ze allemaal komen proeven: Biervlieter kaas, een Hulster biertje, de heerlijkste huisgemaakte honing of jam van eigenhandig geplukt fruit, paptaarten en polderfazanten, Bressiaanse garnalen en verse patatten. Je likt er je vingers bij af!