Biervliet

Biervliet

Het dorp Biervliet ligt in het zuiden van Zeeland, in Zeeuws-Vlaanderen. Het dorp is vooral bekend vanwege de Geuzenfeesten en de uitvinder van het haring kaken, Willem Beukelszoon, komt hier vandaan. In de Middeleeuwen heette Biervliet "Bierfletum". "Bier" staat voor modder en "fletum" voor vliet. Het was in de Middeleeuwen een bloeiende handelsstad. Door de ligging aan de Braakman, die toen nog in open verbinding met de zee stond.

Kind vindt haring heerlijk - Anita Eijlers

Het was ook in de Middeleeuwen dat een inwoner van Biervliet het haring kaken uitvond. Visser Willem Beukelszoon ontwikkelde een manier om de haring van zijn ingewanden en kieuwen te ontdoen, waardoor deze langer houdbaar werd.

Boerderij in Biervliet

Tot ongeveer de 15e eeuw stond Biervliet bekend om de zoutwinning die hier plaatsvond. Ten oosten van het dorp lag een groot turfgebied dat werd afgegraven voor zoutwinning. De turf werd verbrand om het zout eruit te kunnen halen. De as van de verbrande turf is vermengd met de kleigrond. Daardoor is er zeer vruchtbare grond rondom het dorp ontstaan.

kerk in Biervliet

In het dorp staan veel monumentale panden. De NH kerk uit 1659 is een van de belangrijkste. Het gebouw heeft onder meer prachtige gebrandschilderde ramen.

Biervliet

De windvaan van het voormalige raadhuis, gebouwd in de 18e eeuw, heeft de vorm van een haring. Die verwijst naar Willem Beukelszoon en het haring kaken. Het beeld van de beroemde visser staat op de Markt.

Als herinnering aan de bevrijding van de Spanjaarden door de Geuzen, werden in 1973 drie dagen festiviteiten gehouden in Biervliet. Tienduizenden mensen kwamen hier op af. Nog steeds wordt elk jaar op Hemelvaartsdag een Geuzenfeest en eens in de vijf jaar is er een groot feest met onder meer een optocht. Kijk voor deze en andere evenementen in en rond Biervliet, in onze evenementenkalender.

Bekijk Biervliet met andere ogen met behulp van tips en verhalen van lokale bewoners. In een reeks video's brengen inwoners je naar de kern van hun woonplek.