Breskens

Breskens

Breskens is dé maritieme badplaats bij uitstek. Het dorp heeft een eigen vissershaven en een jachthaven met 850 ligplaatsen. Bresjes is ontstaan uit schorren aan de monding van de Westerschelde, die bekend waren onder de naam Breskenszand. Begin 16e eeuw werd Breskenszand bedijkt en in 1517 werd het dorp Breskens gesticht.

Forten en bunkers

Door de strategische ligging wordt het dorp in de loop der eeuwen van een aantal forten voorzien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in en rond het dorp door de Duitsers forten en bunkers gebouwd. Op 11 september 1944 werd Breskens ondergedompeld in rouw. De Royal Air Force bombardeerde het dorp tijdens Operatie Switchback. Het geallieerde bombardement was gericht op het vrijmaken van de Scheldemond. Zo’n 200 Bressiaanders komen hierbij om het leven. De haven en delen van de bebouwde kom worden geraakt. Een groot deel van het dorp wordt vernietigd. Na de oorlog leeft Breskens weer op, mede dankzij het sterk opgekomen toerisme en de visserij.

Beleven

Er valt genoeg te zien en te beleven in het vissersdorp. Het aan- en afvaren van enorme zeeschepen over de Westerschelde, maakt een dag strand hier nooit saai. Vanaf het strand, ten oosten van de veerhaven, wandel je zo het centrum in. Daar vind je restaurants, winkels en terrassen. Ga ook zeker ergens verse vis halen, direct bij de bron op de kaoje bij de vissershaven.

Het Visserijmuseum laat alles zien over de Bressiaanse vissers. Over hun geloof en bijgeloof, de schepen, de opsporingsapparatuur en de vangst. Daarnaast leer je er visnetten breien, knopen leggen en hoe de mijnklok van de visafslag werkt.

Sint Barbarakerk

De Sint Barbarakerk staat bekend om het mooie houtsnijwerk en sculpturen. Deze zijn gemaakt door Omer Gielliet, een bekend emeritus pastoor en beeldhouwer. Een andere, niet te missen, blikvanger in het dorp is de zwart-witte vuurtoren. Het is de oudste nog bestaande gietijzeren vuurtoren van Nederland.

Westerscheldeferry

Vanuit Breskens kun je over naar Vlissingen met het fiets-voetveer. Eeuwen geleden werden passagiers met roei- of zeilschepen overgezet. Tegenwoordig reis je per fastferry naar d’n overkant.

Looplijn

Bij de jachthaven begint ook de ‘Looplijn’. Een maritieme route die de jachthaven, vissershaven en het centrum met elkaar verbindt. De tocht eindigt bij het strand, het uitkijkpunt met een panoramisch uitzicht over de Westerschelde en het dorp.

Dankzij het netwerk van fietspaden en uitgestippelde routes ontdek je op de fiets of te voet de kreken, polderdijken, boerderijen en dorpen. Kijk in onze webshop voor de leukste routes.

Gids

Natuurlijk kun je op eigen gelegenheid Breskens en omgeving verkennen. Maar een gids van het Gidsenteam Zeeuwsch-Vlaanderen maakt de wandelingen en groepsdagtochten gezellig en avontuurlijk. Boek een gids via het Inspiratiepunt in Terneuzen. Ook kan je natuurlijk op eigen gelegenheid Breskens en omgeving verkennen, door middel van de wandel route "Wandeling door maritiem Breskens'' (€ 2,00) verkrijgbaar bij het VVV inspiratiepunt in Breskens.

Breskens heeft door het jaar heen talloze evenementen. Eén van de hoogtepunten zijn de jaarlijkse visserijfeesten. Drie dagen lang staat het hele dorp in het teken van vis, feest en muziek. Kijk op de evenementenkalender wat er nog meer te doen is in Bresjes.

Lees verder

Speciaal voor jou

Breskens
NIEUW
14 APRIL

Workshop manifesteren kun je leren

  • evenement
  • breskens
Breskens
NIEUW
1 MAART

Cranio sacraal healing

  • evenement
  • breskens
Breskens
NIEUW
3 FEBRUARI

Workshop manifesteren kun je leren

  • evenement
  • breskens

Breskens